Nyheter:

Berit Svendsen som ledet Svendsen-utvalget mener at Forsvaret trenger flere cyber-soldater.

Etterlyser flere cyber-soldater

Cyber-soldater og nasjonal innsatsstyrke for digitalt forsvar er bare noen av forslagene i Svendsen-utvalget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere leder for Telenor Norge Berit Svendsen overrakte i dag forslagene skal gjøre Forsvaret bedre i stand til å møte framtiden. Det handler om at Forsvaret må omstille seg til en verden der mange av truslene er digitale.

– Vi ser ikke at alle deler av Forsvaret i stor nok grad har tatt dette inn over seg. Vi savner tempo og gjennomføringsevne til å videreutvikle Forsvaret i retning av et høyteknologisk forsvar, sier Svendsen, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og mottok 24. juni innspillene og rapporten fra utvalgsleder Berit Svendsen.

Utvalget foreslår blant annet:

* Truslene i det digitale rom må møtes med cybersoldater, digital beredskap og nasjonal innsatsstyrke for digitalt forsvar.

* Forsvarets jobbmarked må åpnes mot det sivile og det må bli vanligere å rekruttere de med arbeidserfaring.

* Det bør satses på en forsvarsklynge som forener næringsliv, samfunnsliv og Forsvaret i nord.

* Forsvaret må ta samfunnsansvar ved å tilby grunnleggende innføring i digitale trusler, som del av førstegangstjenesten.

Tidligere har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttalt til Forsvarets forum at Forsvaret kanskje må se etter ny type soldat for framtiden.

– Dette er på mange måter nerdens revansje. Vi er i en tid der gamere kommer med en helt egen spisskompetanse. En dyktig gamer ser bruk av teknologi på en helt annen måte for å spille ut og forstå ulike scenarier og strategi. Og det håper jeg de gjør allerede. Det er ikke antall armhevinger som bestemmer hva slags karriere du gjør i Forsvaret.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS