Nyheter:

RIKSDAGEN: Finlands folkevalgte under åpningssesjonen i parlamentet i 2018.
RIKSDAGEN: Finlands folkevalgte under åpningssesjonen i parlamentet i 2018.

Cyberangrep mot riksdagen i Finland - etterforskes som spionasje

Kriminalpolitiet i Finland mistenker at formålet med cyberangrepet var spionasje til fordel for en annen stat, eller å skade finske interesser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Angrepet har funnet sted i løpet av de siste månedene. Det ble avdekket av nasjonalforsamlingens tekniske overvåkingssystem, opplyser den finske riksdagen i en pressemelding mandag.

«Informasjonssikkerheten i visse av riksdagens epostkontoer er truet av angrepet», heter det i pressemeldingen.

En etterforskning ble igangsatt sent i høst, og saken etterforskes som grovt datainnbrudd og spionasje. Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak angrepet.

– Gjerningen har ikke vært tilfeldig eller et uhell. I denne saken ser ett alternativ ut til å være at ukjente gjerningspersoner gjennom cyberangrepet har kunnet skaffe frem opplysninger som enten er til fordel for en annen stat, eller med den hensikt å skade Finland, sier kriminaloverbetjent Tero Muurman fra den finske Centralkriminalpolisen, ifølge Hufvudstadsbladet.

Muurman bekrefter at flere personer er rammet av angrepet, men nøyaktig hvor mange det dreier seg om kan han foreløpig ikke avsløre, av hensyn til etterforskningen.

Finsk politi etterforsker den «eksepsjonelle» saken i samarbeid med blant annet det finske sikkerhetspolitiet og internasjonale politimyndigheter.

– Dette er en alvorlig trussel mot vårt demokrati og det finske samfunnet. Vi aksepterer ikke fiendtlig cybervirksomhet, uavhengig av om den kommer fra statlig eller ikke-statlig hold, sier leder i nasjonalforsamlingen Anu Vehvilainen.

Et lignende angrep fant sted i Norge i august, da Stortinget ble offer for et hackerangrep. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) anklaget i oktober Russland for å stå bak angrepet.

Powered by Labrador CMS