Nyheter

PÅ SJØEN: En skytter fra Kystjegerkommandoen avbildet under Cold Response i 2020.

Cold Response 2022 sammenlignes med gigantøvelsen Trident Juncture

Norge blir dermed vertskap for Natos største øvelse neste år.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste vår, drøye fire år etter den store Nato-øvelsen Trident Juncture, kan Norge igjen vente seg et storinnrykk av utenlandske soldater og militærtmateriell. Da er det nemlig duket for øvelsen Cold Response 2022.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rundt 35.000 deltagere fra 20 Nato-land og medlem i Partnership for Peace (PfP) skal delta i øvelsen. Det skriver Forsvarsstaben i et brev som Forsvarets forum har fått innsyn i. Antallet kan dog endre seg frem mot neste vår.

– Et veldig sterkt signal

Deltagerne skal deles i to parti: Ett sør i Norge ledet av Nato, og ett i nord som skal ledes av Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Det vil være den største øvelsen innenfor polarsirkelen siden den kalde krigen, har forsvarssjef Eirik Kristoffersen tidligere sagt til The Barents Observer.

Nato er godt forberedt på øvelsen. Det sa lederen for Natos Allied Joint Force Command Brunssum (JFCBS), Jörg Vollmer, da han besøkte Norge tidligere i november.

– Natos hurtige reaksjonsstyrker er klare til å sendes til Norge og til å delta i denne norske nasjonale øvelsen, sa Vollmer, ifølge Forsvaret.

– Dette er et veldig sterkt signal om hvordan vi jobber sammen.

ALLIERTE: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen (t.v.) møtte lederen for Natos JFCBS Jörg Vollmer da sistnevnte besøkte Norge i november.

Østlandet og Nord-Norge

Hovedscenarioet i øvelsen kommer til å gjennomføres mellom 14. mars og 1. april, med en sertifiseringsøvelse i forkant. Men sertifiseringsøvelsen og selveste Cold Response vil i stor grad fremstå som én og samme øvelse.

Områder som blir berørt er:

  • Havområdet fra Stavanger- Færøyene- Island- Tromsø.
  • Luftområder Sør-Norge rundt Rena og luftområder i Nord-Norge fra Bodø til Tromsø, samt tilstøtende havområder.
  • Land/Amfibie i sør fra Fredrikstad til Rena, i nord fra Bodø til Tromsø og vestlige deler av Finnmark.

Allerede fra januar kommer styrker til å bevege på seg i forberedelse til øvelsen. Likeledes kommer uttrekningen til å foregå frem til mai, får Forsvarets forum opplyst. Dermed vil den totalt pågå i de første fem månedene av året som kommer.

Kompleksitet på nivå med Trident Juncture

Både i kompleksitet og i antall deltagere kan Cold Response sammenlignes med gigantøvelsen Trident Juncture i 2018, selv om sistnevnte Nato-øvelse hadde rundt 50.000 deltagere, ifølge brevet fra Forsvarsstaben.

Men Cold Response skal ha et større fokus på maritime enheter enn det Trident Juncture hadde. Landavdelingene som deltok på Trident Juncture, «medførte et behov for å etablere og drifte en stor mengde midlertidig infrastruktur på land for å understøtte øvelsen». Dette blir det mindre behov for ved neste års øvelse.

Dermed får Cold Response også trolig en langt lavere pris. Mens Trident Juncture kostet 1,3 milliarder kroner, er det anslått at Cold Response kommer til koste nærmere 1 milliard kroner.

RETURNERER: Den tyske fregatten Sachsen-Anhalt besøkte Norge i høst. I vår skal fartøyet igjen til Norge for å delta i Cold Response 2022.
Powered by Labrador CMS