Nyheter

PÅ VEI TIL ØVELSE: En atmosfærisk elv nærmer seg øvelse Cold Response, melder Meteorologisk institutt. Dette værkartet er fra onsdag 16. mars.
PÅ VEI TIL ØVELSE: En atmosfærisk elv nærmer seg øvelse Cold Response, melder Meteorologisk institutt. Dette værkartet er fra onsdag 16. mars.

Varsler «på grensen til ekstremvær» til øvelse Cold Response

En atmofærisk elv, som ventes å slippe fra seg betydelige regnmengder, sterk vind og forårsake mulig skredfare, nærmer seg de samme områdene der norske og allierte soldater skal øve i Nord-Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedscenarioet i øvelse Cold Response nærmer seg med stormskritt, det gjør også en atmosfærisk elv, ifølge meteorologene. Den slipper trolig fra seg mye regn over de sentrale øvelsesområdene i området Narvik, Bjerkvik og innover mot Setermoen de kommende dagene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det blir mulig over 100 millimeter regn på 24 timer. Det er på grensen til ekstremvær, sier statsmeteorolog Eirik Samuelsen til Forsvarets forum.

– Med andre ord vil det bli veldig vått, og soldatene må være forberedt på at dette kan påvirke øvelsen.

Starter fredag

Allerede på fredag vil det komme en liten storm og regnbyger i Vestfjorden og inn mot Tjeldsund. Dette skyldes den atmosfæriske elven som er på vei mot Nordland og Troms.

Årets utgave av Cold Response foregår i stor grad i det maritime domenet. Utenfor kysten av både Andøya og Bodø er det varslet liten til full storm.

I helgen er det antydet at det skal gjennomføres en amfibieoperasjon ved Bjerkvik. Forsvaret har tidligere opplyst at den landmilitære delen av øvelsen, som består av anslagsvis 14.000 soldater, starter fra rundt 21. mars. Da skal striden bevege seg mot Setermoen og Bardufoss i Indre Troms.

Men soldatene får mer å bryne seg på enn krigsspillet. Det er nemlig utstedt fem farevarsler for Bjerkvik lørdag. Det er:

  • Jord-, sørpe- og flomskredfare
  • Svært mye regn, på oransje nivå, som utgjør stor fare.
  • Kraftige vindkast, på gult nivå, som betyr moderat fare
  • Flomfare, fordi mye nedbør og snøsmelting ventes å øke vannføringen i små og middels store bekker og elver.
  • Stor snøskredfare, på rødt nivå, som betyr ekstrem fare.

Psst, sjekk Varsom.no for de siste varslene.

Ved Bjerkvik og Bardufoss er det varslet torden, hagl- og snøbyger fra fredag ettermiddag, opplyser meteorolog Samuelsen. Meteorologisk institutt har fulgt opp været tett siden starten av øvelsen, og uværet har foreløpig gått ned sammenlignet med hvordan det så ut i starten av denne uken.

Temperaturen både i Bjerkvik og på Bardufoss ser ut til å ligge rundt fem plussgrader de nærmeste dagene. Dermed kan det bli både frysing og bløtt tøy for deltakerne i øvelsen, eller som meteorologen sier det:

– Fra å bli våt den ene dagen, til å bli kald på slutten av samme dag, også bli våt dagen etter det.

Sikkerhet først

Fra Forsvarets side følges det også med på været.

Talsperson Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter sier at et eget team tar kontinuerlige vurderinger gjennom helgen. Disse følger tett med på værforholdene, og varsler hvis været skulle være lite samarbeidsvillig.

– Øvelsen vil gå som planlagt, sier oberstløytnanten.

– Vi må likevel tenke sikkerhet når det gjelder værforholdene, fortsetter han.

Det er ikke bare soldatene som må være forsiktige denne helgen. Også de sivile rådes meteorologene å følge med på værmeldingen fremover.

Det anbefales at befolkningen i området er oppdaterte på varslingene Meteorologisk Institutt sender ut til enhver tid.

– Nå som det kan bli oransje farevarsel, så er det et skadepotensiale, sier Samuelsen. NVE vil også sende varslinger om jord- og snøskred lørdag morgen hvis det skulle være aktuelt.

Powered by Labrador CMS