Nyheter

COLD RESPONSE: USA er blant nasjonene som stiller med færre soldater under Cold Response, sier Forsvarets operative hovedkvarter. På bildet er det mottak av amerikansk kjøretøy til Bodø i forbindelse med Cold Response 2022 .

Cold Response: 5.000 færre deltakende soldater enn planlagt

Antall personell som deltar under den norskledede øvelsen Cold Response reduseres fra 35.000 til 30.000.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Preben Aursand ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Øvelsen skal likevel gå som planlagt. Det er opp til de respektive landene å disponere styrkene sine etter ønsker og behov, og i lys av den spente sikkerhetspolitiske situasjonen er det også forståelig, sier Aursand.

Cold Response gjennomføres i mars og april og i utganspunktet skulle øvelsen samle 35.000 soldater fra 28 Nato-land og andre partnernasjoner, ifølge Forsvaret.

Australia trekker seg

Aursand opplyser at det USA som stiller med det største styrkebidraget av de utenlandske deltagernasjonene under øvelsen. Det er også USA som har det største «fratrekket» fra øvelsen, sier Aursand som ikke ønsker å inn på detaljer for hvilke nasjoner som stiller med færre soldater.

– Australia trekker seg fra Cold Response, så det er 27 nasjoner som deltar under øvelsen ikke 28. Australia skulle stille med én representant ved én avdeling, sier Aursand, som understreker at øvelsen likevel går som planlagt.

Russland følger med

Forrige uke skrev Forsvarets forum at forsvarsminister Odd Roger Enoksen at de ser økt militær aktivitet fra Russland i nord:

– Også i nord ser vi at Putin har økt militære beskyttelsestiltak rundt sine kjernevåpen. Dette er defensive tiltak fra russisk side. Vi ser ikke en eksplisitt militær trussel mot Nato eller norsk territorium nå, sa Enoksen.

Aursand viser også til at den russiske militære aktivteten og tilstedeværelsen er noe høyere og «dynamisk». Han understreker likevel at det ikke er en endring i trusselsituasjonen mot Norge.

– Det er normal aktivitet i våre nærområder. Russland vil nok ønske å følge med på øvelsen – akkurat som vi gjør når de avholder øvelse.

Powered by Labrador CMS