Nyheter

SPIONBALLONG: Både USA og Canada melder om observasjon av en spionballong, men det er uklart om det er snakk om den samme. Denne er observert over USA, som mener Kina står bak.

Påstått spionballong skaper knute på tråden mellom Kina og USA

USAs utenriksminister dropper Kina-besøk på grunn av en påstått spionballong over landet. Amerikanerne kjøper ikke Kinas forklaring om en værballong på avveie.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken om ballongen som svever nesten to mil over bakken, har gått til topps også politisk. President Joe Biden er informert om saken, og Det hvite hus sier flyturen over USA er ulovlig og uakseptabel.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USAs nasjonale sikkerhetsmyndigheter har snakket med kineserne på flere nivåer. En tjenestemann i Det hvite hus sier de holder alle muligheter åpne i håndteringen av hendelsen.

Blinken-besøk utsatt

Ballongferden har allerede fått politiske konsekvenser for forholdet mellom USA og Kina. Utenriksminister Antony Blinken skulle egentlig reist til Kina, i det som ble sett på som en opptrapping av kontakten etter en vanskelig periode som ble ytterligere komplisert av koronapandemien. I stedet er reisen utsatt på ubestemt tid, en beslutning Biden støtter.

En høyt plassert tjenestemann i utenriksdepartementet sier til ABC News at Blinken ikke ønsket at ballongen skulle dominere de planlagte møtene med kinesiske tjenestemenn.

– Slik omstendighetene er nå, ville det lagt store begrensninger på programmet for besøket, sier kilden.

Avviser Kinas forklaring

Forsvarsdepartementet Pentagon sier ballongen kan manøvreres og at det er snakk om en overvåkingsballong. Under den henger en stor nyttelast, som amerikanerne beskriver som overvåkingsutstyr. De avviser kinesernes forklaring om at det dreier seg om en sivil værballong som har kommet ut av kurs.

Samtidig sier Pentagon at ballongen ikke utgjør noen fare for folk på bakken og at det ikke er tegn på at den har radioaktivt eller kjernefysisk materiale om bord.

Den uvelkomne farkosten er på vei østover og vil trolig være over USA i flere dager. Den flyr rundt 60.000 fot over bakken, langt høyere enn kommersiell flytrafikk. Pentagon sier de har sett lignende aktivitet før, men ikke så langvarig.

Åpen linje og diplomati

Utenriksminister Blinken opplyste fredag sin kinesiske motpart Wang Yi om at det planlagte besøket blir utsatt – ikke avlyst – og antydet samtidig at han ønsker å reise til Kina så tidlig som mulig, bare forholdene ligger til rette for det.

Blinken skulle blitt den første ministeren fra Joe Bidens administrasjon som møtte Xi Jinping, dersom besøket ble gjennomført som planlagt. Det ville vært første møte på seks år mellom en amerikansk utenriksminister og Kinas leder.

Senere i år skal finansminister Janet Yellen besøke Kina.

Tjenestemannen understreker også at USA vil ha åpne kommunikasjonslinjer til Kina til enhver tid i denne saken og at landet mener diplomati fortsatt er rett vei for en forsvarlig håndtering av forholdet mellom de to landene.

Fløy over USA og Canada

Ballongen som nå har satt en stopper for besøket, ble først observert over USA onsdag.

– USA har oppdaget og overvåker akkurat nå en spionballong i stor høyde over fastlands-USA, sa en talsmann for Pentagon torsdag. Ballongen fløy flere tusen fot over der flytrafikken passerer.

Samme dag meldte også det canadiske forsvaret om observasjon av en «overvåkingsballong i stor høyde», og det ble antatt at det var snakk om den samme ballongen.

Begrenset verdi

USA rettet raskt en anklagende pekefinger mot Kina, som fredag innrømmet at ballongen var deres, mens om altså hevdet det var en værballong.

Mens det under den kalde krigen var utbredt bruk av spionballonger, skjer mesteparten av slik virksomhet i dag ved hjelp av satellitter i verdensrommet.

Kina har et omfattende romfartsprogram og et stort antall satellitter i omløp, og det antas at en rekke av disse inngår i landets etterretningsvirksomhet.

Pentagon-kilder medgir at ballonger som den man nå har observert over USA, i dag har begrenset etterretningsverdi.

Powered by Labrador CMS