Nyheter

KONKURRENTER: Sørkoreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og tyske Leopard 2A7 under en presentasjon i fjor vinter.

Pressekonferanse i dag: – Nærliggende å tenke seg en avklaring om stridsvogner

Regjeringen har varslet pressekonferanse på Rena leir om styrking av Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er nærliggende å tenke seg en avklaring om anskaffelse av nye stridsvogner. Om det blir stridsvogner, og i så fall hva slags og hvor mange, sier Magnus Håkenstad, forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I dag er statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram på Rena leir, der de skal holde pressekonferanse «om styrking av Forsvaret».

Regjeringen har ikke sagt noe om hva som blir offentliggjort på pressekonferansen, men Håkenstad tror at valget av sted tyder på at det dreier seg om stridsvogner. Rena leir ligger i Innlandet, og huser flere av hærens avdelinger.

– Dersom beslutningen er å stanse anskaffelsen av stridsvogner, ville de nok valgt et annet sted, sier Håkenstad.

To konkurrenter

Stortinget godkjente anskaffelse av nye stridsvogner i 2021. I løpet av det siste året har Forsvarsmateriell vurdert to stridsvogner: koreanske Hyundai Rotem K2 Black Panther og Leopard 2A7, produsert i Tyskland av Krauss-Maffei Wegmann.

Etter planen skal leveransene starte i 2025. Men i høst anbefalte forsvarssjef Eirik Kristoffersen regjeringen å droppe anskaffelsen av stridsvogner, og heller investere i langtrekkende artilleri og luftvern.

– Dersom regjeringen går inn for anskaffelse av stridsvogner, betyr det også at de fortsatt ser for seg en mekanisert hærstruktur, sier Håkenstad.

Natos mål

At forsvarssjefens råd i så fall ikke blir hørt, er ifølge forskeren ikke spesielt oppsiktsvekkende.

– Forsvarssjefen gir råd, regjeringen bestemmer, sier han.

I tillegg til en eventuell avklaring om stridsvogner på Rena, trekker Håkenstad frem en oppfylling av Natos budsjettmål som et annet mulig tema.

– De har hittil ikke sagt mye om Natos to prosent-mål. I dag ligger Norges forsvarsutgifter på ca. 1,5 prosent av BNP. Det er etter mitt syn behov for en avklaring om hvordan Norge stiller seg til det og hvilken tidshorisont det vil være snakk om hvis vi skal oppfylle dette, sier han.

Powered by Labrador CMS