Nyheter

MER FOKUS: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte fredag Canadas statsminister Justin Trudeau på Cold Lake-basen i provinsen Alberta. Stoltenberg varsler økt fokus på Arktis.

Nato varsler økt tilstedeværelse i Arktis

Nato og USA signaliserer at de vil være mer aktive i Arktis, i lys av at Russland øker sin militæraktivitet i landets egne arktiske regioner.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Nato må øke tilstedeværelsen sin i Arktis, sier Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til den tyske avisen Welt am Sonntag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han legger til at Russland er i gang med å gjenåpne militærbaser fra sovjettiden i landets egne arktiske områder, og at landet utplasserer nye og moderne våpen, blant annet hypersoniske raketter, der.

Kina har også vist økende interesse for regionen, ifølge Stoltenberg.

Les også: Åland vil forbli et militært ingenmannsland i Nato

Fredag kunngjorde USAs utenriksdepartement at det skal utnevne en spesialambassadør for Arktis for første gang. Planen, som må godkjennes av Senatet, har til hensikt å fremme «amerikanske interesser og samarbeid med allierte og partnere i Arktis», sto det i en uttalelse fra Washington.

Arktis-regionen omfatter områder som tilhører Russland, USA, Canada, Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

Powered by Labrador CMS