Nyheter

AMFIBIEFLY: En konsepttegning viser en ny Hercules-variant med pontonger som gjør det i stand til å lande på vannet.

C-130J Hercules kan snart lande på vannet

Det amerikanske Forsvaret planlegger å ha en prototype av amfibieflyet klart neste år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det militære transportflyet C-130 Hercules finnes allerede i en rekke ulike varianter. Nå kan snart en helt ny versjon være på trappene. Air Force Special Operations Command, som er del av det amerikanske forsvaret, har satt i gang arbeidet med å utvikle et Hercules C-130J fly utstyrt med pontonger montert under skroget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette skal gjøre transportflyet istand til å fungere som et amfibiefly som kan ta av og lande på vannet. En prototype skal etter planen være klar før utgangen av neste år, skriver nettstedet Air Force Times.

Det norske forsvaret opererer i dag fire fly av typen C-130J Hercules.

Ved å utstyre en C-130J med pontonger får man nesten ubegrensede muligheter for hvor man kan lande. Det gir en betydelig større grad av fleksibilitet, sier oberstløytnant Josh Trantham i en pressemelding om utviklingen av flytypen.

For å bygge prototypen benyttes en Hercules-variant kalt MC-130J, som brukes av amerikanske spesialstyrker. Det nye prosjektet har fått navnet «MC-130J Commando II Amphibious Capability» Konsepttegninger viser flyet utstyrt med pontonger, samt innfellbare hjul som gjør at det også kan ta av fra landjorden.

PROTOTYPE: Planen er å ha en prototype klar for testing innen utgangen av 2022.

Utviklingen av flytypen har sammenheng med at det amerikanske forsvaret i økende grad fokuserer på evnen til å utkjempe en krig mot en jevnbyrdig motstander, som kan true flyplasser med ballistiske missiler og andre våpen. Transportfly som kan lande på vann, er særlig relevant ved en eventuell konflikt i havområdene utenfor Kina, skriver nettstedet The Drive.

Det er spesialstyrkene, som tilhører det amerikanske luftforsvaret, som står for utviklingen av den nye kapasiteten. Etter hvert vil lignende fly også kunne tas i bruk av flere forsvarsgrener i det amerikanske forsvaret og andre allierte.

Militæret i USA opererer i dag ingen amfibiske fly, mens både Russland og Kina har slike fly i aktiv tjeneste.

Les mer: Hercules inntar småflyplassene

Powered by Labrador CMS