Nyheter

NATO-SJEF: Jens Stoltenberg på talerstolen under pressekonferansen på Natos hovedkvarter i Brussel onsdag 14. februar.

– 18 av 31 medlemsland når toprosentmålet

BRUSSEL (Forsvarets forum): Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg åpnet med å snakke om toprosentmålet, ammunisjon og våpenproduksjon blant medlemslandene. 

Publisert Sist oppdatert

Mens det yrer belgisk duskregn utenfor vinduene på Nato-hovedkvarteret i Brussel, står Jens Stoltenberg foran et samlet pressekorps i mediesalen i det enorme bygget litt utenfor sentrum av hovedstaden. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Generalsekretæren starter den første pressekonferansen før årets forsvarsministermøte, som finner sted torsdag, med en velkjent oppfordring til Nato-medlemslandene: 

– Vi ble enige på møtet i Vilnius om at toprosentmålet er et minimum, sier Stoltenberg. 

Legitim kritikk

I 2014 var det bare tre Nato-land som nådde målet. 18 av 31 medlemsland når målet i 2024, og flere er på gang, opplyste Stoltenberg på onsdagens pressekonferanse. 

Tyskland er et av landene, som nå for første gang siden 1992, har nådd Natos mål om å brukte minst to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) på forsvar, melder Reuters onsdag. 

Norge er imidlertid ikke et av landene. Da statsbudsjettet for 2024 ble lagt fram i fjor, var forsvarsbudsjettet på 90,8 milliarder kroner, omtrent 1,8 prosent av BNP. 

Flere av spørsmålene fra journalister i Brussel omhandlet Donald Trumps utsagn om at han ikke ville beskyttet Nato-land som ikke betaler for seg. Onsdag sier Stoltenberg at Trump kommer med et gyldig poeng. 

– Kritikken er primært ikke rettet mot Nato, men mot medlemsland som ikke bruker nok penger på forsvar. Det er en legitim kritikk, sa Stoltenberg, og sa at byrdefordelingen i Nato har vært ujevn over lang tid. 

Større investeringer

På et spørsmål om hovedmotivasjonen bak å få alle Nato-land til å bruke to prosent av BNP på forsvar bunner mest i Trump eller Putin, svarer Stoltenberg: 

– Nato har klart å forhindre et militært angrep mot Nato-allierte i 75 år, fordi det har blitt tydelig kommunisert fra alle Nato-land til enhver tid at vi er der for å beskytte hverandre. Hele ideen med Nato er at et angrep på én alliert vil utløse en respons fra hele alliansen. Så lenge vi står sammen bak den meldingen, forhindrer vi militære angrep på allierte, sier han. 

Stoltenberg la til at det er en elleve prosent økning i investeringene i forsvar blant Nato-landene, ekskludert USA. 

Han trekker fram at det er viktig at de allierte nå fortsetter å øke produksjonen av våpen og ammunisjon for seg selv og Ukraina, og om den kommende storøvelsen Steadfast Defender. 

– Den nye Rheinmetall-ammunisjonsfabrikken i Niedersachsen i Tyskland, som ble lansert forrige uke vil produsere 200.000 artillerigranater i året. Steadfast Defender vil være den største militærøvelsen i Europa siden den kalde krigen. 91.000 soldater fra Nato og Sverige vil være med for tydelig å demonstrere kapabilitetene vi har, sier Stoltenberg. 

 

Powered by Labrador CMS