Nyheter

LASEROPERATØR: Ledende menig Hildrum er laseroperatør på M113 vogn, han er en av soldatene som reiser til Litauen etter nyttår.

Litauisk utenriksminister besøkte norske soldater som skal til Litauen

BARDUFOSS (Forsvarets forum): Etter nyttår sender Forsvaret nye soldater til Litauen for å støtte lokalbefolkningen med tilstedeværelse, og utdanning av litauiske soldater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere menige og ansatte fra Brigade Nord har takket ja til oppdraget og ser frem til å bidra til å styrke det litauiske forsvaret. Under øvelsen Arctic Bolt møtte Forsvarets forum flere som skal reise etter nyttår.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I denne saken brukes bare etternavn på soldatene etter ønske fra Hæren. Bakgrunnen for ønsket er at soldatene er i ferd med å deployere til Litauen.

En av soldatene som skal reise er laseroperatør Hildrum fra Artilleribataljonen. Han ser frem til å dra, og er glad for at han tok sjansen.

– Det er litt blandede følelser, men det er en stor mulighet for meg som jeg ikke kunne gå glipp av.

Det er noen forberedelser før de reiser, og Hildrum har full kontroll.

– Det er mye vedlikehold. Vi må se over alt av materiell, slik at det ikke er noe som fungerer halvveis. Jeg tror det blir spennende og et veldig lærerikt halvår.

Siden våren 2017 har Norge bidratt med soldater til en flernasjonal bataljonstridsgruppe i Litauen. Oppdraget kalles Enhanced Forward Precense og innebærer en økt tilstedeværelse på Natos østre flanke. Soldatene som reiser til leiren Rukla i Litauen etter nyttår, utgjør den 13. norske kontingenten.

Et oppdrag med mening

Lagfører Hansen jobber med droner, og forventer at det blir mye trening og øving, slik som de er vant til her i Norge.

– Det er en multinasjonal brigade som virker som de vil trene mye, så vi forventer å få et godt treningsutbytte av oppholdet der, sier han.

Lag- og hundefører Berg skal reise sammen med vernepliktige Sørbu, som begge to tar med hundene sine.

– Jeg vil si at oppdraget vårt gir veldig mye mening, vi ser frem til å trene med samarbeidspartnerne her fra Norge og få teste å bruke hund med allierte, sier Berg.

Sørbu ser frem til å få trene sammen med schæferen Konan.

– Det blir veldig spennende, og jeg er glad for at jeg har fått denne muligheten. Jeg håper vi får mange gode muligheter til å trene, både meg som soldat og hunden min.

HUNDEFØRERE: Berg og Sørbu trener daglig med hundene sine, og ser for seg at det blir minst like mye trening i Litauen. Hunden Konan skal også med.

Økt bidraget

Litauens utenriksminister Gabrielus Landsbergis besøkte Brigade Nord under øvelsen og fikk selv møte flere av soldatene som kommer til landet for å støtte.

– Vi er veldig glade for at de velger å komme til Litauen for å trene og forsvare sammen med oss. Vi tar vare på dem og passer på at de føler seg som hjemme, sier han til Forsvarets forum.

Det er utenriksminister Anniken Huitfeldt som har tatt Landsbergis med til Nord-Norge. Det har vært norske soldater i Litauen siden 2017, men hun forteller at Norge har økt bidraget etter at krigen i Ukraina brøt ut.

– Det betyr veldig mye for litauerne. Da jeg var og møtte de norske soldatene der i vår sa Gabrielus at han hadde så lyst å komme til Norge for å takke for bidraget. Så da måtte jeg ta han med hit til nord.

– En stor og mektig familie

Landsbergis er barnebarn av frigjøringshelten Vytautas Landsbergis, som for 30 år siden kjempet hardt for at Litauen skulle være et uavhengig og fritt land. Han ser veldig positivt på å ta i mot norske soldater nok en gang.

– Nå ser vi norske soldater og andre allierte i Litauen sammen med våre soldater som forsvarer et land som allerede er uavhengig og fri, som også er en del av EU og Nato, og det er en stor oppnåelse.

UTFORSKER: Den litauiske utenriksministeren Gabrielus Landsbergis og Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt utforsker flere av vognene som stod oppstilt under pressemøtet.

Han trekker frem forhistorien hvor landet ble gitt bort til Sovjetunioen, på den tiden ventet folket i Litauen på at de allierte skulle hjelpe, men de var ikke forberedt.

– Nå er det annerledes, for når vi ser norske uniformer og det norske flagg forstår vi at vi er en del av en stor og mektig familie, sier han.

Utenriksministeren har noen tanker om å være et land som ligger så nærme krigen og viser sin fulle støtte til Ukraina.

– Vi forstår at Ukraina ikke bare kjemper for sin sikkerhet og uavhengighet, men hvis de ikke klarer å kjempe, hvem er da neste, og hvor? Derfor er det viktig å støtte Ukraina. Litauen støtter med alt vi har. Og når det gjelder geografi, så er vi veldig nærme Hviterussland, det er et tøft miljø men det gjør oss mer robuste og for oss til å styrke vårt forsvar.

Rettelse: I denne saken stod det først at vernepliktige sendes til Litauen. Det stemmer ikke. Det er soldater som har gjennomført førstegangstjenesten og deretter har inngått en misjonsspesifikk kontrakt for perioden de skal til Litauen. Endringen er gjort 27.11.2022, klokken 13.04.

Powered by Labrador CMS