Nyheter

BRANN: Garden var ikke involvert i hendelsen da en mann kastet brannbomber mot en dør på Slottet mandag. Politi og brannvesen var raskt på stedet.

Mann siktet etter å ha kastet molotovcocktailer mot Slottet

Politiet vil framstille mannen som kastet brannbomber mot slottet for varetektsfengsling i fire uker, ifølge NRK.

Publisert Sist oppdatert

En mann fra Belarus i en elektrisk rullestol er siktet for grovt skadeverk og befatning med brannbomber etter å ha kastet to molotovcocktailer mot Slottet mandag. 

Han skal ha trodd det var Stortinget han kastet på. 

– Han har ikke hatt ønske om å skade noen, men det er et rop om hjelp. Han mener han er utsatt for menneskerettsbrudd rundt omkring i Europa, og at han ikke får den hjelpen han skal ha som funksjonshemmet. Dette var et desperat forsøk på å få hjelp, sier mannens forsvarer Marijana Lozic til TV 2.

Trodde det var Stortinget

Lozic forteller at mannen trodde han hadde kastet bomber mot Stortinget, og at han skal ha vært overrasket tirsdag morgen da han fikk høre hva han egentlig hadde angrepet.

Den siktede mannen vil onsdag bli framstilt for varetektsfengsling i fire uker, opplyser politiadvokat Jenny Marie Solgaard til NRK.

Han har tirsdag vært i avhør med politiet. 

Vaktkommandør i brann- og redningsetaten, Tor Audunhus, kan mandag ettermiddag bekrefte til Forsvarets forum at det ble kastet to brannbomber på baksiden av Slottet, og at de har flere biler på stedet. 

– Brannen var slukket av politiet da brannvesenet ankom Slottet, sier Audunhus til Forsvarets forum. 

En molotovcocktail er en improvisert bombe i form av en flaske fylt med et brennbart middel og utstyrt med lunte. 

Ønsker å forklare seg

Ifølge TV 2 er mannen etterlyst i Nederland for en straffbar handling. Hvilken handling det er snakk om, vil ikke politiadvokat Solgaard si noe om.

I tillegg er han utvist fra EU og Norge, Island Sveits og Liechtenstein med et innreiseforbud på ti år.

Den siktede mannens advokat har ifølge kanalen fått oppnevnt Marijana Lozic som forsvarer.

– Han ønsker å forklare seg for politiet, sier Lozic, til TV 2.

Sa han hadde bombe

Brannen skal etter kort tid å ha blitt oppdaget, ha blusset opp igjen, men også den ble slukket raskt av politi som var først på stedet.

– Vi fikk melding klokken 13.11 fra et vitne som hadde blitt kontaktet av en mann i en elektrisk rullestol. Mannen sa han hadde en bombe, og kjørte mot Slottet. Vi var raskt på stedet, sier operasjonsleder Roy Langengen til Forsvarets forum rundt klokken 13.45.

Mannen kastet to molotovcocktailer mot Slottet, og det begynte å brenne i en tredør. 

Brannvesenet bisto også i brannslukkinga. Mannen blir avhørt, og politiet jobber med å avhøre vitner på stedet, opplyser Langengen. 

– Svært alvorlig

Garden var ikke involvert i hendelsen, og støtter politet med vakttjenester mandag ettermiddag. 

– De har et perimeter der politi, brannvesen og presse er, sier talsperson i Hæren Brage Wiik-Hansen til Forsvarets forum klokken 14.03. 

Innsatsleder Anders Rønning sier politiet ser svært alvorlig på saken. Mannen hadde flere flasker med det man antar er brennbar væske på seg. Politiets bombegruppe ble tilkalt for å undersøke innholdet. 

– Nå er ting slukket og vi har lufta ut den røyken som var. Vi har igjen noen flasker på stedet som vi ønsker å undersøke. Det er åpenbart brennbar væske, men vi må finne ut av hva slags type det er, sier Rønning under en pressebrief ved Slottet mandag. 

INNSATSLEDER: Politiets innsatsleder på stedet, Anders Rønning.

Rønning oppfordrer vitner de ikke har snakket med om å ta kontakt med politiet. 

– Vi gjør vurderinger om dette er en straffesak eller om vi er i helsesporet, og hvilke motiv vedkommende har. Dette vil bli besvart gjennom etterforskning, sier Rønning.  

Powered by Labrador CMS