Luftkommando
Innrømmer vanskelig valg: – Noen blir skuffet
Forsvarsminister Tore O. Sandvik besøker Rygge og Bodø før valget om lokasjonen til luftkommandosenteret skal tas. Det blir ikke enkelt, sier han.

Flygende i et Bell-helikopter ankom Tore O. Sandvik Rygge fredag.
Etter invitasjon fra lokalpolitikere i Østfold fikk forsvarsministeren en innføring i hva flystasjonen og området kan tilby, som i likhet med Bodø er kandidat til å bli vertskap for det nye luftkommando-senteret til Nato.
Sandvik takket ja for å kunne foreta en opplyst beslutning, når regjeringen skal bestemme seg før sommeren, sier han.
– Jeg får masse sakspapirer på pulten min. Jeg får råd fra forsvarssjefen, vi har dialog med Nato, og jeg får departementets vurderinger. Men jeg må også få det direkte fra de ulike aktørene.

– Det betyr både å besøke Rygge for å komme meg rundt og besøke de kapabilitetene vi har rundt omkring i Norge, men også å snakke med lokalpolitikere, og få synspunkter direkte, sier Sandvik til Forsvarets forum.
– Vanskelig beslutning
Nato besluttet at det skal etableres en tredje CAOC, som det kalles på fagspråket, i Norge under forsvarsministermøtet i februar.
I neste uke drar Sandvik på en tilsvarende tur til Bodø. Han sier det blir et krevende valg hvor senteret skal plasseres.
– Det er fordeler og ulemper med begge. Noen blir skuffet når du tar beslutninger. Hvis dette hadde vært hipp som happ og ikke betydde noe, så hadde det vært enkelt.
– Mange legger seg i selen for å vise hva de har å tilby – og det er mye. Det letteste hadde vært hvis jeg hadde to CAOC-er å plassere. Det blir en vanskelig beslutning, erkjenner forsvarsministeren.
Sandvik ble fulgt av blant annet fylkesordfører i Østfold Sindre Martinsen-Evje og Moss-ordfører Simen Nord.
– Når det er en kamp om lokalisering, så bidrar vi selvfølgelig med å få fram argumentene. Dette har vært en enkel sak å snakke for, fordi det er så mange gode argumenter, sier Nord.

Det var vanskelig å lese Sandviks reaksjoner, men politikerne føler de fikk spilt inn Rygge med gode argumenter.
– Det er et tørt og fint fjellanlegg, hvor mye kan tas i bruk kjapt. Det er ledig til dette formålet, sier Nord.
Bodø-ordfører Odd Emil Ingebrigtsen mener på sin side Bodø har «alt» som kreves. Det skriver han til Forsvarets forum lørdag.
– Det er tilgjengelig militær infrastruktur som vil gi mer forsvar for pengene og kompetansen til fagområdet luftkontroll befinner seg også i nord.
– Sikkerhetspolitisk er det etter min mening svært viktig med økt fysisk tilstedeværelse fra Nato i nord. Det markerer styrke og øker vår sikkerhet. Det er derfor i stor grad et politisk spørsmål når regjeringen skal peke på lokasjon, sier Ingebrigtsen.
Derfor anbefalte de Rygge
Luftforsvaret har i et brev til Forsvarsstaben, som Aftenposten har fått delvis innsyn i, tatt til orde for å plassere senteret på Rygge.
– Noen ting ved Rygge er bra, et beskyttet område som er klar til bruk. Det er rullebane og er innenfor tidskravene til Nato. For vår del vil det kunne være lettere å rekruttere mennesker til å jobbe her, sier nestkommanderende i Luftforsvaret og sjef for luftforsvarsstaben, Kenneth Øvland.

Han sier at et fungerende nordisk samarbeid har gjort at Norge ble valgt ut som vertsland.
– Vi er flinke og gode på det vi gjør. Vi jobber godt sammen med våre nordiske kollegaer, derfor tror jeg vi har fått det, sier Øvland.