Nyheter

SKAPRSKYTTER: HV-ungdommen prøver seg på ulike ferdighetsmerker i løpet av helgen i Kristiansand. Et av disse er skarpsskyttermerket.

HV-ungdommen får ti millioner ekstra

Heimevernsungdommen får millioner ekstra i langtidsplanen for Forsvaret. Forrige helg konkurrerte HV-ungdom fra hele landet om pokaler og ære i Kristiansand.

Publisert Sist oppdatert

– MAGASIN I … LAD VÅPEN! Roper skytebaneleder Hans Hermansen.

– KLAR!

Det som må være den yngste skytterrekken i Forsvaret legger øynene på målet som ligger 200 meter foran dem. Forsvarets skarpskyttermerke står på spill. Til hjelp har de kun stålsiktet på AG3en som skal hjelpe dem å lande skuddene innenfor det mørke feltet på skyteskiven. Her gjelder det å huske det de har lært.

– ILD!

Helt kanon

Heimevernsungdommen (HVU) bruker AG3 som sitt standardvåpen. Flere av ungdommene beskriver automatgeværets avfyring som å ha en kanon i hendene.

NY STANDARD: Forsvaret byttet ut AG3 med dagens angrepsrifle HK416. AG3en skyter en større patron med en størrelse på 7,62 x 51 mm,

– Vi har fått lov til å prøve andre våpen som MP7, HK416 og lignende. Når du er vant til å skyte med en så stor kule, med et slikt kaliber som AG3, så er de andre våpnene relativt lette å mestre, forteller Jøran Brekke som er aktiv i Haugaland HV-Ungdom.

Forsvarets forum møter Heimevernsungdom fra hele landet på Farvannet skytebane i Kristiansand. Alle er samlet for Heimevernsungdommens Landskonkurranse (HVULK), som finner sted på Luftforsvarets skolesenter Kjevik. 

Her møtes ungdommen fra de tre HV-distriktene som har Heimevernsungdom. HV-02 Oslo og Akershus, HV-12 Trøndelag og HV-08 Agder og Rogaland. De møtes for å konkurrere i ulike øvelser innenfor militær idrett og feltsport.

FELTSPORT: HV-ungdommen konkurrerte i ulike øvelser innenfor militæridrett og feltsport. Her har ungdommene i oppgave å transportere en skadd soldat gjennom ulike hinder. Soldaten på båren er en dukke.

Se flere bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurranse nederst i saken.

Penger i langtidsplanen

Heimevernsungdommen er et fritidstilbud til ungdom i alderen 16–21 år. Det har vært en del av Heimevernet siden 1945. I dag derimot, er det kun et tilbud i tre av elleve HV-distrikt. Det vil politikerne nå forandre på.

– I langtidsplanen er det satt av ti millioner kroner for å etablere tilbud til HV-ungdom flere steder i landet. Målet er å stimulere til flere ungdomsgrupper og styrke rekrutteringen til Forsvaret, skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram i en e-post til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Gram mener HVU er en viktig del av det å spre kunnskap om Forsvaret. I tillegg til at det er et verktøy for rekruttering, og å skape forsvarsvilje.

Torgrim Sund er frivillig ungdomsleder i ungdomsavdelingen på Steinkjer. Han er veldig glad for at det satses mer på de unge.

FRIVILLIG: Torgrim Sund var selv HV-ungdom på 80-tallet. Nå er han i en sivil jobb og frivillig ungdomsleder på fritiden.

– Jeg setter stor pris på at HV-ungdommen er synliggjort og tilgodesett med midler i LTP. Det er jo dagens ungdom som skal bidra til at LTP kan realiseres i årene som kommer, sier Sund.

Han kan fortelle at forsvarsministeren har en spesiell tilknytning til HV-ungdommen i HV-12. 

– Han er jo fra Steinkjer, og gruppa mi er jo i Steinkjer. Så vi har jo treftes litt både da han var ordfører, og nå når han er forsvarsminister. For eksempel 8. mai hvor han er med på ulike seremonier. Han kjenner HV-ungdommen gjennom avdelingen vår.

Ungdomslederen var selv medlem i Heimevernsungdommen som ung. Sund forteller at kunnskapene, ferdighetene og holdningene han lærte har vært til god nytte videre i livet. 

– Jeg skjønte det ikke der og da, da jeg var ungdom. Men i ettertid så har jeg skjønt mer av hvor mye det egentlig ga meg, sier Sund.

Sund begynte som frivillig ungdomsleder i 2015 da den eldste sønnen hans fikk høre om farens erfaringer i HVU. Den unge gutten syntes det hørtes spennende ut og ønsket å oppleve det samme, forteller Sund. Siden den gang har alle hans tre sønner vært en del av HV-ungdommen, og gått videre til å ha karrierer i Forsvaret.

Gratisprinsippet

Utenfor kaserne 82 i Kjevik leir sitter en gjeng fra Haugaland HV-ungdom og gjør seg klar til infanteriløp. Når Forsvarets forum spør hva som er det beste med å være med i Heimevernsungdommen, er det én ting som går igjen: Fellesskapet.

NETTVERK: HVULK er en plass hvor HV-ungdom fra ulike deler av landet møtes. Deltakerne trekker frem hvor gøy det er å kunne knytte vennskap med HV-ungdom fra andre distrikt.

– Når du blir med i HVU, så har dere allerede en felles interesse, og det er å gå i grønt. Så det er veldig lett å snakke med folk. Du kjenner dem litt før du kjenner dem, sier Jøran Brekke.

Flere av guttene ble med i HV-ungdommen etter å ha blitt invitert av en venn. Noe de trekker frem som en av årsakene til det er at det er helt gratis å være med. Alt av øvelser de er med på, materiell som brukes og reise og kost når det er nødvendig, blir dekket av Heimevernet.

Gutta har ingen tvil om at det er interesse for fritidstilbudet blant ungdom.

– Det blir kjekt hvis vi får flere distrikter for resten av Norges ungdom. Hvis det hadde blitt mer populært, hadde flere blitt med. Fordi det er tøft å skyte og det er kjekt å være med, sier Brekke.

GRØNN TJENESTE: Guttene ser frem til en tid i førstegangstjenesten. Noen av dem allerede til høsten. (Fra venstre: Vegard Tysland, Jørgen Våge, Theoder Lunde, Helge Sævik, Jøran Brekke, Sindre Jonassen og Henrik Kyllingstad.

Ildsjeler

Heimevernsungdommen drives hovedsakelig på frivillighetens premisser. Hvis det skal bli et tilbud flere steder i landet, må man først finne de rette folka, mener HV-ungdommene.

– Du må finne ildsjelene i Heimevernet som har lyst til å drive av med dette, sier Vegard Tysland.

Guttegjengen har enorm respekt for de voksne som ofrer tid til å planlegge og organisere opplegg for ungdommene. De er takknemlige for det arbeidet som ligger bak de ukentlige møtene i lokallagene. 

– Vi er veldig glad for den jobben de gjør. Vi kunne ikke spurt om mer, forteller Sindre Jonassen. 

TIPS: Distriktssjef i HV-08 oberstløytnant Øystein Fossum Nilsen viser ungdommen hvordan de bør ha reimen til geværet for å kunne skyte best mulig.

– De viser oss masse respekt, som sier noe om hvordan de eldre ser på oss unge, legger Jørgen Våge til.

De innrømmer også at det ikke alltid er en enkel jobb.

– Det blir barnehage til tider, ler Tysland.

Ungdomsleder Torgrim Sund mener det også er en verdi for instruktørene som er frivillige i HVU.  Han får tilbakemelding om at instruktørene som er med lærer masse selv. 

Noe som er god trening for de instruktørene som tilhører ulike innsatsstyrker i Heimevernet.

INSTRUKTØR: Torgrim Sund forteller at frivillige instruktørene gir tilbakemelding om at de lærer mye selv av å holde leksjoner for HV-ungdommen.

– Instruktørene lærer mye av å lage et undervisningsopplegg, og gjennomføre leksjoner på ting som de egentlig kan. Når du skal stå der og lærer det bort til noen, så får du et litt annet fokus, og tenker kanskje gjennom ting på en annen måte, sier Sund.

Ny HV-ungdom i nord

Sjef for Heimevernet generalmajor Frode Ommundsen tok seg også ned til Sørlandet for å se Heimevernsungdommen. Ommundsen beskriver landskonkurransen som militæridrett på sitt beste.

MØTEPLASS: Frode Ommundsen har vært sjef for Heimevernet i litt over ett år nå. Han forteller at HVULK har vært en fin anledning til å få møte Heimevernsungdommen. I tillegg til at det er hans første gang til stedet på landskonkurransen.

– Jeg blir jo veldig imponert. Så er det også litt morsomt at ungdommen kommer i alle aldre. Her har jo distriktssjefen i HV-08 selv vært ute og løpt med dem. Og en tidligere distriktssjef i HV03, oberstløytnant Kløvstad i alderen 75 år har også vært ute og løpt med dem, sier generalmajoren med et smil.

Det er ikke bare konkurransene som bringer Ommundsen ned til Kjevik. Mens ungdommene holder på i skogen, sitter ungdomsledere og ungdomskonsulenter fra hele landet samlet for å diskutere HVUs fremtid. 

De skal blant annet komme med et forslag til hvordan man bør forvalte de ti millionene som skal brukes på HV-ungdommen i langtidsplanen.

KONFERANSE: Gjennom helgen har det også blitt arrangert HVUs Landskonferanse. Her skal ungdomskonsulentene og ungdomslederne presentere det de har jobbet med de siste dagene framfor generalmajor Frode Ommundsen.

Sjef for Heimevernet sier allerede nå at det kommer ny ungdomsavdeling i nord.

– I dag har vi HV-ungdom i tre av distriktene. Vi vil nå etablere i HV-17 i Finnmark, allerede i løpet av året. Det har noe med at vi ønsker å komme enda tettere og tidlig på ungdommen oppe i Finnmark, forteller Ommundsen.

Han håper flere ser på Heimevernsungdommen som en inngangsbillett til førstegangstjenesten og videre tjeneste i Forsvaret.

– Forsvaret skal jo vokse, og vi trenger jo mange flere enn det vi er i dag.

Bildedryss fra Heimevernsungdommens Landskonkurranse!

Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.
Bilder fra Heimevernsungdommens Landskonkurransen (HVULK) 2024.

Rettelse: I en tidligere versjon av artikkelen sto det i en bildetekst at det var Frode Ommundsens første gang på Kjevik leir. Det stemmer ikke. Det var hans første gang på Heimevernsungdommens Landskonkurranse (HVULK). Feilen ble rettet 7. juli kl. 11:22.

Powered by Labrador CMS