Nyheter

FORSINKET: En forsinket rapport utsetter Forsvarsdepartementets arbeidsprosess med en uavhengig tilsynsmyndighet av forsvarssektoren. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fotografert på ministermøtet på hangarskipet HMS Queen Elizabeth i november 2022.

Arbeidet med et uavhengig tilsyn av forsvarssektoren er forsinket

Etter fregattforliset og at et Hercules-fly nesten traff fjelløya Mosken, mener Havarikommisjonen at et uavhengig tilsyn bør etableres. Forsinket rapport har utsatt arbeidet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne måneden spurte Venstre-leder Guri Melby om Forsvarsdepartementet kom til å realisere anbefalingen som ble gitt av Havarikommisjonen om å etablere et uavhengig tilsyn. Anbefalingen ble gitt i både rapporten etter havariet til fregatten KNM Helge Ingstad og i rapporten etter nestenulykken med et Hercules-fly ved Mosken i Nordland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsministeren kunne i juni informere om at en opprettelse av en tilsynsfunksjon for sjø- og luftmilitær virksomhet var til behandling, og at arbeidsgruppens to rapporter, som begge skulle vært levert 1. juni, ville bli vurdert av departementet etter sommeren i år.

Les også: Havarikommisjonen: Luftforsvaret bør ikke føre tilsyn med seg selv.

Underdirektør for Forsvarsdepartementet, Ann Kristin Salbuvik, opplyser til Forsvarets forum at kun luftrapporten har blitt levert i en første utgave. Rapporten fra skipssikkerhet er ikke sluttført og har dessverre tatt lenger tid enn forutsatt.

– Begge rapportene vurderes i sammenheng og inngår i arbeidet som pågår, da man ser på tilsyn generelt for sektoren, skriver hun i en e-post.

Arbeidsgruppen består blant annet av representanter fra Forsvarsdepartementet, Luftforsvaret, Luftfarttilsynet, Forsvarets materielltilsyn og Forsvarsmateriell.

I svaret opplyser Gram om at Havarikommisjonens anbefaling er en viktig faktor i vurderingen, men at arbeidet fortsatt er i prosess, så det vil være for tidlig å si noe om hva konklusjonene vil bli.

Les også: Fregatthavariet: – Hvem tar ansvaret?

Powered by Labrador CMS