Nyheter

AVVISER: Jens Jahren (t. v.) og Torbjørn Bongo avviser at de er i forhandlinger med Forsvaret om markedstilpasning av leiepris på forsvarsboliger.
AVVISER: Jens Jahren (t. v.) og Torbjørn Bongo avviser at de er i forhandlinger med Forsvaret om markedstilpasning av leiepris på forsvarsboliger.

NOF og BFO: – Vi er ikke i forhandlinger med Forsvaret om forsvarsboliger

Ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen forhandles det om markedstilpasning av husleien på forsvarsboliger. Det kjenner ikke arbeidstakerorganisasjonene seg igjen i.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med kommentar fra Forsvarsstaben.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har lenge tatt til orde for en såkalt markedstilpasning av leieprisen av forsvarsboliger. Det har ansatte og arbeidstakerorganisasjoner stilt seg svært kritiske til. De frykter det vil føre til langt høyere leiepriser og at det kan føre til personellflukt.

I forrige uke skrev Aftenposten at Forsvaret – ifølge Bakke-Jensen – er i forhandlinger med arbeidstakerorganisasjoner til ansatte i Forsvaret om markedstilpasning av leieprisene.

Leder i Befalets fellesorganisasjon (BFO) Jens B. Jahren og forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) Torbjørn Bongo stiller seg undrende til den påstanden.

– Jeg håper utsagnet fra forsvarsministeren er et resultat av en misforståelse og kommunikasjonssvikt, og at det ikke er bevisst feilinformasjon, sier Bongo.

Forsvarets forum har gjentatte ganger tatt kontakt med Forsvarsdepartementet (FD) for å få klarhet i om det fortsatt er statsrådens oppfatning at det er forhandlinger med arbeidstakerorganisasjonene om forsvarsboliger.

Asgeir Spange Brekke i FD viser til at det ifølge Forsvarsstaben har vært forhandlinger mellom Forsvaret og arbeidstakerorganisasjonene knyttet til forsvarsboliger.

Nå svarer Eivind Røvde Solberg i Forsvarsstaben om det omtalte forhandlingene (les svaret lenger ned i artikkelen).

Avviser forhandlinger

Les også: Vil ha markedspris på forsvarsboliger: – Hensikten er ikke å spare penger

– Min oppfordring til statsråden er å holde fingrene av fatet og ikke gjøre noen endringer knyttet til denne ordningen, sier lederen i NOF om leieprisspørsmålet.

Tilbakemeldingen fra Jahren er likelydende. Det er ikke pågående forhandlinger med Forsvaret knyttet til husleiekompensasjon til forsvarsansatte ved markedstilpasning av husleien.

Les også: Markedspris på forsvarsboliger kan avgjøre Kevin og Kristines fremtid på Bardufoss

– Forsvaret har ikke presentert noen løsning overfor oss, og det er over to år siden vi har snakket med Forsvaret om dette, sier Jahren og viser til at siste forhandlingsmøte de har hatt i den forbindelse var 1. april 2019.

– Kontakten vi har hatt i etterkant av dette med Forsvaret betrakter ikke vi som pågående forhandlinger. Min oppfordring til forsvarsministeren er å legge denne ballen død en gang for alle. Denne diskusjonen skaper bare usikkerhet for de ansatte i Forsvaret og det undergraver målsettingen om å beholde personell.

Møte i juni

Eivind Røvde Solberg i Forsvarsstaben viser til at de har hatt et møte med arbeidstakeroganisasjonene i juni.

– Avtaleområdet som omhandler markedstilpasning av husleie og tilhørende husleiekompensasjon har vært under reforhandling over tid. Slik sett er forhandlinger pågående, skriver Solberg til Forsvarets forum.

Han viser til at de planlegger å ta opp forhandlingene i oktober.

– At dette tar noe tid har sammenheng med innhenting av nødvendig bakgrunnsinformasjon fra Forsvarsbygg angjeldende tilstandsgrad på eksisterende boliger. Forsvaret er opptatt av at bolig fortsatt skal være et velfungerende incentiv. I kombinasjon med andre tiltak, skal boligtilbudet bidra til at Forsvaret beholder tilstrekkelig kompetanse gjennom motivert personell, avslutter Solberg.

Tidligere har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen uttalt til Forsvarets forum at:

– Justering av huseleieprisen er en pågående sak mellom Forsvaret og arbeidstakerorganisasjonene, og vi forventer at partene finner løsninger som skaper gode og trygge rammer for personellet.

Powered by Labrador CMS