Nyheter

PÅ BEREDSKAP: Forsvarssjef Eirik Kristoffersen får torsdag en operativ- og etterretningsoppdatering.

Forsvaret gjennomgikk planverket før jul som følge av situasjonen i Ukraina

Men de har ikke sett aktivitet ut over det normale i norske nærområder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er først og fremst en sak som håndteres politisk på høyeste nivå, sier brigader Eystein Kvarving, som er talspersonen til forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

KOMMUNIKASJONSSJEF: Brigader Eystein Kvarving er forsvarssjefens talsperson.

Torsdag morgen begynte meldingene å komme om at russiske styrker har gått inn i Ukraina. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba anklager Russland for å ha gått til full krig. Det meldes om eksplosjoner over hele Ukraina på sosiale medier.

– Alvorlig brudd på folkeretten

Det russiske forsvarsdepartementet sier at de skyter mot militære mål i Ukraina med presisjonsvåpen.

– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, skrev statsminister Jonas Gahr Støre til til NTB torsdag morgen.

Forsvarssjefen er regjeringens fremste fagmilitære rådgiver. Han møter blant annet i regjeringens sikkerhetsutvalg dersom han blir bedt om det. Forsvarets forum erfarer at sikkerhetsutvalget har møttes hyppig de siste ukene.

Gjennomgikk planverket

På torsdager har forsvarsledelsen alltid en operativ- og etterretningsoppdatering. Det skjer også i dag. Kvarving sier til Forsvarets forum at Forsvaret har en ganske høy beredskap.

– Før jul iverksatte vi noen tiltak, som var å ettergå og sjekke samband, sjekke planverket vårt og øke årvåkenheten. Det er for å være sikker på at vi har kontroll i våre nærområder. Men vi har ikke sett noe utenom det normale i våre nærområder, sier Kvarving.

– Forsvaret har som alltid beredskap for at krisesituasjoner kan utvikle seg. Vi følger utviklingen nøye og tilpasser beredskapen dersom det blir behov for det, sa forsvarssjef Kristoffersen i en pressemelding onsdag.

– Det har vært en del snakk om øvelse Cold Response. Blir den gjennomført nå som det er brutt ut krig?

– Det er for tidlig å si, men vi har hele tiden sagt at Cold Response går som planlagt.

Øvelsen finner sted på Østlandet og i Nord-Norge fra midten av mars. Forsvaret har over tid presisert at den har vært planlagt i flere år og at Russland er informert om aktiviteten.

Powered by Labrador CMS