Nyheter

VINTERKRIG: Finske soldater under øvelse Northern Wind i Sverige i 2019.

Finland skal bruke 70 milliarder på forsvaret i 2024

Som følge av sitt nylige Nato-medlemskap skal Finland bruke 2,3 prosent av sitt bruttonasjonalprodukt, nærmere 70 milliarder kroner på neste års forsvarsbudsjett.

Publisert

Natos nyeste medlem Finland skal bruke 2,3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på neste års forsvarsbudsjett, opplyser forsvarsdepartementet mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kunngjøringen kommer etter at Nato-landene i juli ble enige om å bruke minst 2 prosent av landenes BNP på forsvar. Tidligere har 2-prosentregelen vært et langsiktig mål som landene skulle strekke seg etter over tid. Kun sju av medlemslandene oppnådde dette i fjor, ifølge Nato.

Finland ble medlem av forsvarsalliansen i april etter en historisk sikkerhetspolitisk u-sving, som var et svar på at nabolandet Russland invaderte Ukraina i fjor vinter.

I 2024 planlegger finnene å bruke 6 milliarder euro, nærmere 70 milliarder kroner, altså 2,3 prosent av BNP, på forsvaret sitt i tråd med Nato-vedtaket. Det er imidlertid 1,34 milliarder kroner mindre enn anslaget for 2023.

Finland har økt forsvarsbudsjettene sine kraftig i senere år, også før de planla et Nato-medlemskap. Årsaken er at de erstatter de gamle kampflyene av typen F/A-18 med nye F-35 kampfly.

Landet bruker også deler av budsjettet på militærhjelp til Ukraina. Forrige uke var den samlede verdien på alt militærutstyret landet har donert, 15 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS