Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og utvalgsleder Berit Svendsen, leder for Svendsen-utvalget, under presentasjonen av Svendsen-utvalgets rapport i Oslo.

– Vi ser allerede nå hva slags utfordringer vi får hvis vi ikke klarer å henge med på de som angriper i cyberspace

Rapport fra Svendsen-utvalget sendes på høring med frist 3. desember.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I august i fjor fikk Svendsen-utvalget i oppdrag å vurdere hvordan Forsvaret kan bedre evnen til å rekruttere, beholde, utvikle og avvikle kompetanse. Rapporten ble overlevert forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i juni.

Der fremheves det at Forsvaret trenger ny kompetanse raskt for å møte et økende trusselbilde i det digitale rom. Nå sendes rapporten på høring i Stortinget, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding på sine hjemmesider.

– Vi har ønsket å bli utfordret utenfra og trekke på relevante lærdommer fra privat næringsliv og andre offentlige virksomheter. Når vi nå sender Svendsen-rapporten ut på høring, er det for å få innspill til vurderingen av rapporten, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ifølge pressemeldingen.

Utvalget har i sin rapport blant annet konkludert med at Forsvaret prioriterer fysisk styrke framfor å hente de skarpeste hodene.

– Forsvaret har en hovedstrategi på rekruttering, og det er rekruttering inn til førstegangtjeneste. Der har de en unik mulighet som de ikke utnytter, sier lederen for utvalget, Berit Svendsen, til NRK fredag morgen.

Svendsen møtte forsvarssjef Eirik Kristoffersen til debatt i NRKs Politisk kvarter.

– De (Forsvaret, journ. anm.) kunne i mye større grad både tiltrukket seg og utviklet de beste hodene, som man kunne utnytte på et senere tidspunkt, selvfølgelig inn i et mye mer utpreget cyberforsvar enn man gjør i dag, sa Svendsen.

Hun sier denne kompetansen er en mangel i hele samfunnet, og at næringslivet står klare for å konkurrere om hodene som Forsvaret ikke evner å tiltrekke seg.

– Vi ser allerede nå hva slags utfordringer vi får hvis vi ikke klarer å henge med på de som angriper i cyberspace, sier Svendsen.

Eirik Kristoffersen mener at Forsvaret fortsatt må være forberedt på tradisjonell krigføring.

– Det er fortsatt sånn at krig i en tradisjonell forstand er en opsjon. Vi har sett bruk av militærmakt i Ukrania, og vi har sett bruk av militærmakt i Georgia. Men samtidig så ser vi også at teknologiutviklingen og truslene kommer mer sammensatt og komplekst, og inkluderer også cyber-domenet.

Forsvaret skal se på Svendsen-utvalgets rapport, og hva som kan gjøres annerledes, sier Kristoffersen.

– Det er en ønsket rapport, nettopp for at vi skal øke mangfoldet i forsvaret. Jeg mener fortsatt bestemt at det ikke er en motsetning mellom å være i god fysisk form og å være flink på teknologi og data, sier Kristoffersen.

  • Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.
Powered by Labrador CMS