Nyheter

AKTUELL: Barbie er nok verdens mest kjente dukke, og kom på det amerikanske markedet i mars 1959.

Barbie-dukkens «hemmelige» våpenbakgrunn

Designeren av Barbie-dukken startet sin karriere i våpenindustrien.

Publisert

Barbie-filmen har skapt stor ståhei blant flere i tiden før og etter premieren 21. juli. Han som fikk hovedansvar for utvikling og design av dukken hadde imidlertid en litt annen type bakgrunn enn å underholde barn.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den Yale-utdannede ingeniøren og amerikaneren Jack Ryan (1926-1991) er designeren av Barbie-dukken, men først jobbet han hos romfartsselskapet Raytheon, som blant annet produserer NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) sammen med Kongsberg Gruppen i dag.

Det skriver blant annet CNBC.

Det er Ruth Handler, som eide selskapet Mattel sammen med sin ektemann, som er hovedhjernen bak dukken, men Jack Ryan var leder for forskning og utvikling i selskapet fra 1955. Handler var inspirert av en dukke for voksne kalt Bild Lilli hun hadde funnet i Tyskland, og ba Ryan om å lede arbeidet i å utvikle Barbie-dukken.

Han bidro blant annet til den vridbare midjen og bøybare kneledd på dukken, skriver magasinet Popular Mechanics.

Ryan sendte inn patentsøknaden for Barbie-dukken i 1959.

I sin tid i Raytheon bidro Ryan til å utvikle Sparrow- og Hawk-missilene, som la grunnlaget for Patriot-missilsystemet. I dag er systemet et av USAs mest avanserte i deres arsenal.

I Norge har vi brukt Norwegian Adapted Hawk (NOAH) fra midten av 80-tallet frem til 1995, som er en norsk utgave av det missilbaserte luftvernsystemet Hawk (Homing All the Way Killer).

NASAMS har senere erstattet NOAH, men den første versjonen av NASAMS var en videreutvikling av NOAH-systemet.

Powered by Labrador CMS