Nyheter

AUSTRALIA: Et MRH90 nesten klart for take-off fra marinefartøyet HMAS Manoora. Illustrasjonsfoto.

Australias NH90: Taipan-flåte satt på bakken etter styrt

Etter at et MRH90 helikopter krasjet under øvelse med fire personer om bord, setter Australia hele sin MRH90-flåte på bakken. MRH90 Taipan er det australske navnet på NH90.

Publisert

Det er ikke lenger håp om overlevende etter at et militærhelikopter med fire passasjerer styrtet i Australia før helga.

Det opplyser landets forsvarsminister, Richard Marles, på et pressemøte mandag, ifølge australske ABC News. Helikopteret styrtet i havet ved en øygruppe nord for delstaten Queensland under en militærøvelse.

– Innsatsen som pågår i Whitsunday-området, handler nå om søk etter antatt omkomne, sier Marles.

Øvelse satt på pause

Myndighetene har varslet de pårørende og gått ut med navnene på de omkomne. Letemannskapene har funnet noen vrakrester fra helikopteret, men ikke hoveddelen av kabinen, skiver ABC.

Marles varsler en grundig etterforskning for å finne årsaken. Inntil videre settes Austalias flåte av Taipan-helikoptre på bakken. 30.000 soldater fra Australia, USA, Japan, Frankrike, Tysland og Sør-Korea deltok i øvelsen, som ble satt på pause etter ulykken.

Les også: Rakk 33 flytimer hos Kystvakten før regjeringens NH90-stans

Skal kjøpe Black Hawk

I desember 2021 la Australias daværende forsvarsminister Peter Dutton frem planer om å kjøpe 40 Black Hawk helikoptre fra USA, slik at de kan fremskynde utrangeringen av landets Taipan-flåte, ifølge The Guardian.

Den australske regjeringen bekreftet i januar i år planer om innkjøp av Black Hawk-helikoptre fra USA i en kontrakt verdt tre milliarder dollar, og at man regnet med å ta ut Taipan av tjeneste i 2024, 13 år før planen, skriver The Guardian videre.

Det 16 meter lange mulitrolle-helikopteret har en rekkevidde på 800 kilometer og toppfart på 300 km/t, ifølge den australske marinen. Taipan er oppkalt etter en australsk slange ved samme navn.

Det var forøvrig en Taipan-ulykke i Australia i mars i år, rapporterte 9News Sydney på X, tidligere kjent som Twitter.

Powered by Labrador CMS