Nyheter

SAMMENLEGGBAR: Slik ser pappdronene ut. De er dyppet i voks for å tåle regn. Illustrasjonsfoto.

Ukraina skal ha angrepet russisk flyplass med pappdroner

Ukraina brukte droner av papp – som er vanskelige å oppdage på radar – da de angrep en flyplass i Kursk-regionen for noen dager siden, skriver ukrainske medier.

Publisert

Til sammen ble det brukt 16 pappdroner i angrepet mot flyplassen Khalino natt til søndag, skriver ukrainske medier og viser til kilder i etterretningstjenesten SBU. Flyplassen ligger i det sørvestre Russland, ikke langt fra grensen til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette skal være første gang Ukraina har brukt denne dronetypen. Ifølge mediene fikk Ukraina pappdronene fra det australske firmaet Sypaq i våres.

Dronene er laget av voksbehandlet papp og kommer som byggesett som kan settes sammen i løpet av en times tid. Et nettbrett som følger med, kontrollerer dronen. Pappdronene har en rekkevidde på 120 kilometer og kan ha en nyttelast på rundt 3 kilo, enten det er våpen, medisinsk utstyr eller overvåkingsutstyr. De kan brukes flere ganger.

Fem russiske kampfly og flere luftvernsystemer skal ha blitt ødelagt, men dette har foreløpig ikke latt seg bekrefter fra uavhengig hold.

Russiske myndigheter har tidligere bekreftet at de har skutt mot fiendtlige droner, men sier ikke noe om skader på fly eller militært utstyr. Satellittbilder tatt mandag viser ingen tydelige tegn på ødeleggelser.

De siste dagene har det vært en rekke angrep mot mål i Russland, inkludert mål langt fra grensen.

Powered by Labrador CMS