Nyheter:

HISTORISK: Noen få sekunder etter eksplosjonen, hadde røyksøylen en diameter på ti kilometer.

Hemmeligstemplet video om historiens største kjernefysiske eksplosjon frigitt

Russland har avgradert en dokumentarfilm om verdens kraftigste kjernefysiske eksplosjon, som fant sted da Sovjetunionen detonerte den såkalte «Tsar Bomba».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hydrogenbomben, som hadde kraften til 50 millioner tonn konvensjonelle eksplosiver, ble detonert i en prøvesprengning i oktober 1961 over den avsidesliggende øygruppen Novaja Zemlja i Nordishavet.

Dokumentaren ble offentliggjort for første gang og publisert på Youtube 20. august av det russiske atomenergiselskapet Rosatom, som en del av markeringen av 75-årsubileet til Russlands atomindustri. Det skriver Barents Observer, som først omtalte saken.

Dokumentarfilmen, som åpner med tittelbildet «topp hemmelig», er laget i klassisk sovjetisk propaganda-stil, og viser alle skrittene i testingen: Først togtransporten av våpenet til en flybase på Kolahalvøya. Deretter letter et Tu-95 bombefly, og flyr over Barentshavet til stedet hvor sprengningen skal finne sted, i nærheten av Matotsjkinsundet på Novaja Zemlja.

Bomben blir sluppet i fallskjerm, for å bremse fallet slik at flyet kan komme seg på trygg avstand før detonasjonen.

Se filmen nederst i denne artikkelen!

KRAFTIG: «Tsar Bomba» ble sluppet i fallskjerm for å bremse fallet, slik at flyet skulle komme seg på trygg avstand før detonasjonen.

Den enorme bomben eksploderte 4000 meter over bakken. Videobildene viser en gigantisk ildkule og en 60 kilometer høy atomsopp, med en diameter på opptil 90 kilometer, som stiger til værs etter at eksplosjonen lyste opp himmelen.

Hendelsen ble filmet fra flere vinkler av kameraer installert på bakken og ombord i to sovjetiske fly.

VERDENS STØRSTE: Den enorme atomsoppen ble dokumentert fra to fly.

I Norge kunne grensevaktene på Jarfjordfjellet nær Kirkenes se lysglimtet, skriver Barents Observer. Ifølge dokumentaren kunne lysglimtet fra eksplosjonen ses fra 1000 kilometer.

Radioaktivt nedfall ble målt over hele Skandinavia, ifølge Barents Observer.

— Testingen av en eksepsjonelt kraftig hydrogenbombe bekrefter at Sovjetunionen er i besittelse av et termonukleært våpen med en kraft på 50 megatonn, 100 megatonn og mer, sier fortellerstemmen i videoen.

SÅ LYSGLIMTET: Det er mer enn 900 kilometer i luftlinje mellom Jarfjordfjellet ved Kirkenes til Matotsjkinstredet på Novaja Zemlja.

«Tsar Bomba» - kongen av bomber - ble utviklet mellom 1956 og 1961 under våpenkappløpet mellom Sovjetunionen og USA, og var den største hydrogenbomben noensinne, og det ble hevdet at den var 3300 ganger mer ødeleggende enn bomben som la Hiroshima i grus, skriver Reuters.

«Tsar Bomba» utklasset den største eksplosjonen USA noen gang har gjennomført, nemlig den 15 megatonn kraftige hydrogenbomben «Castle Bravo». Den ble sprengt på Bikini-atollen i 1954, ifølge nyhetsbyrået.

Powered by Labrador CMS