Nyheter

ATOMBEREDSKAP: Et bilde sendt ut at det russiske forsvarsdepartementet lørdag skal vise et russisk bombefly som deltar i en øvelse over Middelhavet etter å ha tatt av fra en base i Syria.

Russland testet atomberedskapen utenfor Finnmark

I en storstilt, varslet øvelse, blant annet over Barentshavet, testet det russiske forsvaret lørdag våpensystemene sine, også bæreraketter for atomvåpen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig med at spenningen over forholdet mellom Russland og Ukraina er på bristepunktet satte Russland i gang en storstilt militærøvelse lørdag. Øvelsen er blitt varslet på forhånd.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er varslet en stor øvelse i havområdene nordøst for Norge. Dette skjer helt på vanlig måte, så det følger vi med på. Men ellers har ikke vi merket noe økt militær aktivitet tett på Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK om øvelsen lørdag formiddag.

– Følger tett med

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at det ikke er noe overraskende med denne øvelsen.

– Denne øvelsen var varslet på vanlig vis, slik vi pleier å varsle hverandre om øvelser. Russerne øver jevnlig i nordområdene. Det følger vi tett med på, sier Huitfeldt til NTB.

Les også: Ukrainas forsvarssjef: Ikke tro på løgner om angrep

Like før klokken 11.30 opplyste Kreml til russiske medier at øvelsen i Barentshavet var i gang, skriver VG. Avisen siterer nyhetsbyrået Reuters som melder at russiske krigsskip og ubåter har avfyrt kryssermissiler og bæreraketter for atomvåpen. Også bombefly ble brukt under øvelsen.

– Alle raketter traff sine mål, noe som bekrefter deres ytelse, skriver Kreml i en uttalelse.

Uvanlig stort område

Øvelsen har en varslingssone som strekker seg over et område på om lag 1.000 kilometer, skriver the Barents Observer. Det er uvanlig stort.

– Området er det største siden den kalde krigen, sier talsperson i Forsvaret, major Elisabeth Eikeland, til nettstedet.

Halvparten av området er innenfor norsk eksklusiv økonomisk sone i internasjonalt farvann.

Flere tester i året

Russlands president Vladimir Putin skal ha fulgt øvelsen fra et kontrollrom i Kreml og selv ha startet den, ifølge talsperson Dmitrij Peskov i Moskva som uttalte seg til nyhetsbyrået Interfax.

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko, som er på besøk i Russland, var også til stede.

Les også: Biden: Putin har bestemt seg for å angripe Ukraina

Russland har det nest største arsenalet av atomvåpen i verden, etter USA, og avholder missiltester flere ganger i året. Det uvanlige med denne øvelsen er at den skjer det samtidig med den svært spente situasjon på grensa til Ukraina.

Powered by Labrador CMS