Nyheter

ALLIERTE: Den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko og Russlands president Vladimir Putin.
ALLIERTE: Den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko og Russlands president Vladimir Putin.

Lukasjenko: Russiske atomvåpen trengs for å avskrekke Vesten

De taktiske atomvåpnene som Russland har utstasjonert i Belarus, er nødvendige for å beskytte landet mot vestlig aggresjon, sier president Aleksandr Lukasjenko.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge ham planlegger nabolandet Polen en invasjon av Belarus.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Stol på meg, jeg har aldri løyet for dere. De forbereder seg på å invadere Belarus, på å ødelegge landet vårt, sa Lukasjenko i en tale til nasjonen fredag.

Ellers i talen sa Lukasjenko at det er behov for en umiddelbar våpenhvile i Ukraina, og at partene må innlede samtaler om en varig fred. Det bør ikke være noen forhåndsbetingelser for en våpenhvile, sa han videre.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov utelukket senere fredag en våpenhvile.

– Ingenting endrer seg i Ukraina-situasjonen. Den militære spesialoperasjonen fortsetter, da dette er den eneste måten å nå målene som landet vårt har i dag, sa Peskov.

Lukasjenko advarer Ukraina mot å innlede en ventet motoffensiv. Ifølge ham vil dette gjøre forhandlinger mellom Moskva og Kyiv umulig.

Les også: – Det er her i stor grad krigen vil avgjøres, sier ekspert om den ventede ukrainske våroffensiven.

Lukasjenkos Belarus er alliert med Russland. Russlands president Vladimir Putin sa i forrige uke at han vil utstasjonere taktiske atomvåpen i nabolandet, og russiske styrker har i invasjonen brukt belarusisk territorium.

Les mer om Russlands lagringsanlegg for taktiske atomvåpen i Belarus her.

Powered by Labrador CMS