Nyheter

UTENRIKSSJEF: EUs utenrikssjef Josep Borrell.

EUs utenrikssjef mindre sikker på ny atomavtale med Iran

EUs utenrikssjef Josep Borrell, som leder forsøket på å redde atomavtalen med Iran, sier at de siste utspillene har gjort ham mindre sikker på en rask løsning.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

EU la nylig fram et utkast til en ny avtaletekst. Men siden har iranske myndigheter skjerpet kravene til USA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Hvis målet er å sikre en avtale raskt, så er dette ikke til hjelp, sa Borrell mandag.

Tidligere mandag sa en talsmann for det iranske utenriksdepartementet at Iran håper på en lettelse eller oppheving av det amerikanske sanksjonsregimet slik at landet kan eksportere gass til Europa.

– Gitt Europas energiforsyningsproblemer utløst av Ukraina-krisen, vil Iran kunne bidra til å dekke Europas energibehov hvis sanksjonene blir opphevet, sa Nasser Kanani.

Atomavtalen ble inngått mellom Iran og seks stormakter i 2015. I 2018 trakk Trump-administrasjonen USA fra avtalen, dermed gjeninnførte amerikanerne harde økonomiske sanksjoner mot Iran.

Atomavtalen skulle sørge for at Iran ikke har muligheter til å utvikle atomvåpen, noe iranske myndigheter sier at de uansett ikke ønsker å gjøre.

Iran har verdens nest største gassreserver etter Russland, men landet kan ikke øke eksporten på grunn av manglende infrastruktur. I dag eksporterer derfor Iran gass til kun Tyrkia og Irak.

Powered by Labrador CMS