Nyheter

NY VERSJON: Det amerikanske forsvaret ønsker å få gjennomslag for å kunne bruke en ny versjon av B61-atombomben. Forgjengeren er B61-12, som man ser i bildet ovenfor før en test ved Nellis Air Force Base i 2022.

USA vil lage ny atombombe

En moderne versjon av atombomben B61 med navnet B61-13 venter på kongressens autorisasjon og bevilgning, ifølge Pentagon.

Publisert Sist oppdatert

Det amerikanske forsvarsdepartementet kunngjorde i en pressemelding forrige uke at de vil jobbe for å lage en moderne variant av B61-atombomben.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Navnet på den nye atombomben vil være B61-13, men den er avhengig av at den amerikanske kongressen autoriserer og bevilger den før den blir en del av det amerikanske militærarsenalet.

– Dagens kunngjøring gjenspeiler et endret sikkerhetsmiljø og økende trusler fra potensielle motstandere, sa assisterende forsvarsminister for rompolitikk John Plumb.

Beslutningen om å forfølge B61-13 ble tatt av det amerikanske forsvarsdepartementet i samarbeid med Department of Energy's National Nuclear Security Administration (NNSA) for å svare på kravene i et raskt utviklende sikkerhetsmiljø, ifølge departementet.

– USA har et ansvar for å fortsette å vurdere og stille med evnene vi trenger for å troverdig avskrekke og, om nødvendig, svare på strategiske angrep og forsikre våre allierte, sa Plumb.

Den nye varianten vil kunne leveres med moderne fly, styrke avskrekking av motstandere og forsikring til allierte og partnere ved å gi presidenten ytterligere alternativer mot visse hardere og store militære mål, skrev det amerikanske forsvarsdepartementet.

– B61-13 representerer et rimelig skritt for å håndtere utfordringene i et svært dynamisk sikkerhetsmiljø. 

Atombomben vil erstatte noen av B61-7-ene i det nåværende kjernefysiske lageret og ha en sprengkraft tilsvarende B61-7, som er høyere enn B61-12, skriver forsvarsdepartementet.

– Selv om det gir oss ekstra fleksibilitet, vil ikke produksjonen av B61-13 øke det totale antallet våpen i vårt kjernefysiske lager, sa Plumb.

Powered by Labrador CMS