Nyheter:

Einar Berntsen er sjef for Artilleribataljonen. Her er han med den først K9-vogna som kjørte i land på havna i Bogen.

Storinnrykk av K9-artilleri

Tolv nye K9 skyts og tre K10 ammunisjonsbærere har ankommet Nord-Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bataljonssjef Einar Berntsen fikk æren av å være kanonkommandør på det første K9-skytset som kjørte i land fra transportskipet «Kvitnos» på havna i Bogen fredag 11.september. Tolv nye K9-artillerivogner, sammen med tre K10-ammunisjonsbærere ble rullet ut.

Bataljonssjef Einar Berntsen i Artilleribataljonen.

Dette utgjør det første storinnrykket av det sørkoreanske artilleriet som erstatter de gamle M109-vognene i hæren som har vært i tjeneste i mer enn 50 år

I desember 2017 undertegnet Forsvarsmateriell kontrakt på det nye artilleriskytset fra den koreanske produsenten Hanwha Systems. I månedsskiftet september/oktober skal 24 skyts være levert til Norge, sammen med seks ammunisjonsvogner.

Fikk du med deg denne: Se bilder av det første norske K9-skytset som blir produsert i Sør-Korea.

Kan bli aktuelt å anskaffe dobbelt så mange

I slutten av august var det skarpskyting med i regionfelt østlandet, hvor det ble skutt på avstander opp mot 40 kilometer. Så langt har det aldri vært skutt i Norge med K9 tidligere.

– Hæren tar i bruk materiellet allerede i høst, så vil hele K9-systemet være operativt i løpet av noen få år, sa sjef Hæren, Lars Lervik, som deltok på skarpskytingen.

Ifølge regjeringens langtidsplan for Forsvaret skal Brigade Nord videreutvikles med fire manøverbataljoner. Lervik mener det kan bli behov for mer artilleri til Hæren.

– Både av denne typen, men også langtrekkende presisjonsild. Det er noe vi ser på og som jeg tror det kan bli behov for mer av.

– Forsvaret har en opsjonsavtale med Hanwha som omfatter ytterligere 24 skyts. Kan det bli aktuelt å ta i bruk denne?

– Ja, jeg tenker jeg at det blir en del av prosessen utover høsten om vi skal ta i bruk hele eller deler av den, sa Lervik til Forsvarets forum.

Se video av skarpskytingen:

Erstatter over 50 år gamle M109

Vognkommandør Eirik Bøe Wethal deltok på skarpskytingen. Han er troppsersjant i batteri Piraya på Rena og har tidligere vært artillerist på M109-skytset som erstattes av K9.

– Vi har gått fra at det er veldig manuelt til at nå er det mer teknologisk. Før måtte vi lempe granatene for hånd og brukte en stang for å plassere prosjektilet i kammeret. Nå er alt automatisert og skjer ved hjelp av noen tastetrykk. Det gjør at vi skyter enda kjappere og mer presist.

– Kan du trekke fram de største fordelene med K9?

– Mobiliteten, effektiviteten ved avfyring og at den er godt pansret. Alt er nytt og fungerer, det er ikke 50 år gammelt, sa Wethal.

K9 under skarpskyting i august

Artilleribataljonen tilstede ved mottakelsen

Det er Artilleribataljonen i Brigade Nord som etterhvert skal bruke det nye skytset. De stilte med soldater på kaia i Bogen med avdelingsfaner for å ta imot K9, som ble fraktet til Forsvarets verksted Bjerkvik , hvor man kan starte opplæring på materiellet.

Hæren overtar skytset offisielt senere i høst.

Les mer: Denne gjengen blir Forsvarets nye eksperter på artilleri.

Soldater fra Artilleribataljonen under mottaket av K9 og K10 på havna i Bogen.

Fakta om K9

  • Produsent: Hanwha Defense Cooperation, Sør-Korea
  • Operativ siden: 1999
  • Vekt: 47 tonn
  • Lengde/høyde/bredde: 12/2,73/3,4 meter
  • Bemanning: 5
  • Hastighet: 67 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 480 kilometer
  • Effekt/vekt: 21 hestekrefter/tonn
Powered by Labrador CMS