Nyheter

KRITISK: Artilleri er dominerende på slagmarken i Ukraina og sammen med luftvern er det svært viktig for ukrainerne for å holde de russiske styrkene tilbake og beskytte seg mot angrep fra luften.

NASAMS og HIMARS i USAs siste pakke til Ukraina

Forrige fredag ble det klart at USA sender nok en støttepakke til Ukraina. Den inneholder våpen og ammunisjon som er livsviktig for ukrainernes forsvarskamp.

Publisert

Kortversjon:

Pentagon kunngjorde nylig en våpenpakke til Ukraina verdt over fire milliarder kroner. Den inkluderer blant annet ammunisjon til Patriot og NASAMS luftforsvarssystemer, samt Stinger og Javelin missiler.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Forrige uke kunngjorde Pentagon en våpenpakke til Ukraina på over fire milliarder kroner. Det er den andre hjelpepakken etter at Kongressen vedtok ekstra finansiering til Ukraina, skriver Defense News.

Den nye pakken inneholder ammunisjon til luftforsvarssystemene Patriot og NASAMS, Stinger luftvernmissiler, Javelin panservernmissiler, HIMARS-raketter, samt 155mm og 105mm artilleriammunisjon.

På X skrev utenriksminister Antony Blinken at «USA vil fortsette å stå sammen med Ukraina i kampen mot Russlands aggresjon».

Pakken inkluderer også andre typer luftvernvåpen, Bradley stormpanservogner og pansrede personellkjøretøy av typen MRAP.

Pentagon kunngjorde en våpenpakke for Kyiv på over 10 milliarder kroner forrige måned, kort tid etter at Kongressen vedtok et lovforslag om 950 milliarder kroner til bistand for Ukraina, Israel og Taiwan etter måneder med forsinkelser.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kongressens forsinkelse i å vedta lovforslaget, som inkluderte 480 milliarder kroner i Ukraina-relaterte midler, resulterte i alvorlige ammunisjons- og artillerimangler for Kyiv mens de forsøkte å holde russiske styrker tilbake.

Russiske styrker startet et bakkeangrep på Kharkiv forrige fredag, noe som fikk Ukraina til å kalle inn reservestyrker for å avverge angrepet.

Ukrainsk president Volodymyr Zelenskyy takket president Joe Biden og Kongressen for den nye militærhjelpspakken på X.

Der skriver han at den amerikanske bistaden vil hjelpe med å redde sivile liv og styrke ukrainske soldater ved fronten. Han skrev også at det vil gjøre det mulig for Ukraina å beskytte sine byer og samfunnet mot Russlands vedvarende terrorangrep fra luften.

Powered by Labrador CMS