Nyheter

DRONE: En ukrainsk soldat i Kharkiv fylke følger flukten til en selvmordsdrone 12. mai.

Ukraina: – Ingen fare for bakkeinvasjon av Kharkiv by

Over 30.000 russiske soldater deltar i angrepene i Kharkiv fylke, men det er ingen risiko for et bakkeangrep mot fylkeshovedstaden, mener Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan si at vi ikke ser noen trussel om storming av byen Kharkiv, sier den nyutnevnte sjefen for det ukrainske sikkerhetsrådet, Oleksandr Lytvynenko, til nyhetsbyrået AFP mandag kveld.

Russland startet en overraskende offensiv i det nordøstlige fylket Kharkiv i Ukraina forrige fredag. Russerne ble drevet tilbake herfra for nesten to år siden, men har på nytt rykket fram i området.

– Det er mange russere. Rundt 50.000 var på grensa. Nå er det mange flere enn 30.000 som kommer, sier Lytvynenko.

Buffersone

Både ukrainere og vestlige allierte har fryktet at den siste tidens angrep i Kharkiv er oppladning til en større aksjon mot byen med samme navn. Ukrainas nest største by Kharkiv ligger bare 30 kilometer sør for grensen til Russland.

Men ifølge Lytvynenko er trolig målet med den russiske offensiven å opprette en buffersone for å begrense Ukrainas evne til å angripe Russlands grenseregioner.

Russiske styrker angrep mandag over 30 landsbyer og byer i fylket, ifølge lokale myndigheter.

– Skyter mot alt

– De angriper landsbyene med artilleri, de skyter mot alt de kan, sier sjefen for militæradministrasjonen i landsbyen Lyptsi, Sergij Kryvetsjenko.

EVAKUERES: Eldre får hjelp av ukrainsk politi til å evakuere fra Vovtsjansk i Kharkiv fylke etter russiske angrep i området i forrige uke.

Guvernør Synjehubov forteller mandag at nesten 6000 personer er evakuert fra området. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet har Russland tatt over kontroll over ni ukrainske landsbyer i Kharkiv den siste tiden. Den ukrainske generalstaben medgir at russerne har suksess på slagmarken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Taktisk suksess

– Fienden oppnår taktisk suksess for øyeblikket, skrev den ukrainske generalstaben i en oppdatering i sosiale medier mandag morgen.

Sjefen for sikkerhetsrådet kommenterte også utskiftningene i det russiske sikkerhetsapparat.

– Dette antyder at Putin planlegger for en krig i en lang periode framover, og en krig ikke bare med Ukraina, men med Vesten som helhet, en krig med Nato, hevder Lytvynenko.

Powered by Labrador CMS