Nyheter

I DISKUSJON: Christian Bugge Hjorth (til venstre) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) hadde en samtale om Forsvarets veivalg i en utfordrende tid foran et engasjert publikum. Her er de to sammen fotografert under Arendalsuka som startet for fullt på mandag.
I DISKUSJON: Christian Bugge Hjorth (til venstre) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) hadde en samtale om Forsvarets veivalg i en utfordrende tid foran et engasjert publikum. Her er de to sammen fotografert under Arendalsuka som startet for fullt på mandag.

Russland tema i Arendal: Fra en potensiell strategisk partner til Europas største trussel

ARENDAL (Forsvarets forum): – Det verste er at det har vært en agering årene før, vi har bare ikke tatt det nok innover oss, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) om Russlands utvikling.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Salen er fullsatt med tilskuere som er klare for å få med seg samtalen mellom forsvarsminister, Bjørn Arild Gram (Sp) og Christian Bugge Hjorth fra Norges forsvarsforening. Alt fra Norges fremtidige støtte til Ukraina, til Russlands utvikling, var temaer som ble tatt opp under diskusjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fremtidige bidrag

Forsvarsministeren utelukker ikke at Norge skal bidra mer av humanitær hjelp og våpenstøtte til Ukraina.

– De fleste hadde ikke sett for seg at det skulle bli en fullskala invasjon slik som det er nå, legger han til.

– Norge er ikke en part i konflikten, men Ukraina har rett til å forsvare seg selv mot en aggressor, og rett til å få hjelp til det.

I tillegg skal norske soldater bidra med opplæring av ukrainske soldater. Dette ble gjort kjent under donorkonferansen for Ukraina i København 11. august.

– Vi har stilt oss positive til et britisk initiativ om å gi grunntrening til nye ukrainske soldater. Dette vil foregå i Storbritannia, sier Gram uten å røpe flere detaljer om samarbeidet.

Et tydelig mønster

– Tidligere i sommer har vi hatt Nato-toppmøte i Madrid, og under toppmøtet ble et nytt strategiskt konsept laget. Sist gang før det var i 2010, forteller Gram.

Han forklarer videre at i det forrige strategiske konseptet sto det at man ønsket å ha Russland som en strategisk partner. Nå elleve år etter blir Russland regnet på som den største trusselen mot europeisk sikkerhet.

– Det verste er at det har vært en agering årene før, vi har bare ikke tatt det nok innover oss, fortsetter ham.

Gram viser til Putins tale i 2007, der han snakker varmt om Sovjet-imperiets grenser og om tragedien med at det raknet.

– For å ikke glemme Moldova, Georgia, og Donbas og Krim i 2014, og nå dette.

Avslutningsvis i diskusjonen om Ukraina og Russland, kritiserer forsvarsministeren hvordan Russland går baklengs i den demokratiske utviklingen.

– Det er ikke noe utsikt til at demokratiet skal slå rot i Russland så langt vi kan se. Dette er alvorlig for oss, for vi er jo tross alt naboer.

Powered by Labrador CMS