Nyheter

UNDER RADAREN: Da Forsvarets forum tok kontakt med Cyberforsvaret hadde ikke hovedtillitsvalgt lest årsrapporten som blant annet inneholder bekymring for kollaps av deler av hovedbygget på Jan Mayen. Rapporten har ligget på regjeringen.no siden februar 2022.

Tillitsvalgt: Overrasket og meget bekymret over Jan Mayen-rapport

Hovedtillitsvalgt i Cyberforsvaret Rune Lygren vil be ledelsen om en grundig redegjørelse.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forum omtalte tirsdag en årsrapport fra Cyberforsvaret om Jan Mayen, som er datert 22. februar i år. Sentralt i rapporten er bekymring knyttet til en «eventuell kollaps av deler av hovedbygget.»

Ifølge rapporten bærer hovedbygget på den vesle vulkanøya preg av råteskader og utfordringer med asbest.

Rune Lygren, hovedtillitsvalgt (HTV) i Cyberforsvaret, var ikke kjent med innholdet i rapporten da Forsvarets forum ringte ham i slutten av september i år.

«Rapporten var ikke noe hyggelig lesning og tilstanden på bygningsmassen på Jan Mayen ser ut til å være mye verre enn det som tidligere har vært vår oppfatning,» skriver Lygren i en e-post til Forsvarets forum.»

– Overrasket og bekymret

Hovedbygget på Jan Mayen sto ferdig i 1960 med en beregnet levetid på 10 år.

Det står i rapporten at det er kritisk at det snarest avklares når nye bygg på Jan Mayen vil stå klare:

«Det vil gi føringer for hvor store ressurser det skal legges i eksisterende bygningsmasse, og er avgjørende for å i mellomtiden kunne opprettholde drift og samtidig ivareta de ansatte i henhold til gjeldende HMS-krav,» ifølge rapporten.

HTV Rune Lygren uttaler til Forsvarets forum om rapporten:

–Nå er denne årsrapporten ikke en faglig rapport som er utarbeidet av eiendomsforvalteren, men det nevnes at «utfordringene er belyst i rapporter fra Forsvarsbygg».

– Det er beklageligvis ikke gjengitt sitater fra disse rapportene som gjerne er det materialet som virkelig er interessant for å kunne gjøre en god faglig vurdering av hvor kritisk situasjonen er i forhold til en eventuell kollaps og frigjørelse av asbeststøv, skriver Lygren i en e-post til Forsvarets forum.

REAGERER: Rune Lygren er HTV i Cyberforsvaret.

– Vil be om grundig redegjørelse

Og Lygren fortsetter:

– Men helt klart blir jeg både overrasket og meget bekymret etter å ha lest innholdet i rapporten og jeg kommer til å be ledelsen i Cyberforsvaret om en grundig redegjørelse av utfordringene ved Jan Mayen, samt hvilke tiltak som iverksettes for å ivareta arbeidsmiljøsikkerheten til personellet.

– Videre vil jeg be AMU (arbeidsmiljøutvalget, red.anm) sette ekstra søkelys på utfordringene rapporten peker på for å sikre at bo- og arbeidsmiljøet på stasjonen er tilfredsstillende i forhold til å oppfylle kravene i arbeidsmiljøloven, skriver Lygren.

Les også: – Deler av hovedbygget på Jan Mayen kan kollapse

– Lygren vil få svar

Forsvarets forum har sendt Lygrens reaksjon på rapporten til kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret, Knut Grandhagen, og spurt om han ønsker å kommentere.

Tips oss:

Har du tips om Jan Mayen? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Cyberforsvaret har god dialog med våre tillitsvalgte og Lygren vil få svar, og oppdatert status siden 2021, på de spørsmål han måtte ha til Cyberforsvarets ledelse, er Grandhagens svar til Forsvarets forum.

Forsvarsbygg skrev nylig i en pressemelding at de i oktober 2022 vil invitere til en samspillentreprise for å prosjektere og bygge ny hovedbygning på Jan Mayen.

Randi-Grethe Pedersen er prosjektleder i Forsvarsbygg med lang erfaring fra Jan Mayen.

– Når vi har kommet fram til hvordan bygningen skal bli og det er prissatt fra entreprenør, skal prosjektet behandles av Stortinget.

– Det er da vi får bevilgning til bygging, og hvis alt går som vi håper på, så starter vi å bygge i 2025 og er ferdige i løpet av 2026, sier Pedersen til Forsvarets forum.

Den ti sider lange rapporten om Jan Mayen kan leses på regjeringen.no.

Fakta om Jan Mayen

  • Jan Mayen ligger 1000 kilometer vest for fastlands-Norge. Største lengde er 54 kilometer og bredden varierer mellom 2,5 og 15 kilometer.
  • Det er ingen fastboende på Jan Mayen. Forsvaret ansetter 14 personer som har ansvar for driften av flyplassen og annen infrastruktur.

  • Met. inst. har fire ansatte på øya.

  • Mannskapet, inkludert stasjonssjefen, er engasjert for seks måneder av gangen med utskiftning i april og oktober.

  • I 1985 hadde vulkanen Beerenberg (2277 moh.) et utbrudd. Dette er verdens nordligste vulkan over havnivå, og Norges eneste aktive vulkan. Det er stadig fare for nye utbrudd og jordskjelv. Kilde: snl.no og Norsk polarinstitutt.

Powered by Labrador CMS