Nyheter

SIKKERHETSRÅDET: Antonio Guterres under et møte torsdag.

Guterres: Klimaendringene kan forverre konflikter

Klimaendringene kan forverre konflikter i sårbare stater, advarte FNs generalsekretær António Guterres i Sikkerhetsrådet torsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FN-sjefen deltok på et møte i rådet om sammenhengen mellom sikkerhet og global oppvarming.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Effektene av klimaendringene er spesielt kraftige når de overlapper med sårbarhet og tidligere eller pågående konflikter, sa Guterres.

Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) påpekte det samme. Klimaendringene kan øke risikoen for væpnet konflikt i land som Irak og i Sahel-regionen, advarte hun.

– Halvparten av de 20 landene som regnes som mest sårbare for global oppvarming, er også påvirket av væpnet konflikt, sa utenriksministeren.

Møtet i Sikkerhetsrådet var det første der Eriksen Søreide deltok fysisk etter at Norge fikk plass i rådet ved nyttår.

Også USAs utenriksminister Antony Blinken var til stede under torsdagens møte. Han sa at klimaendringene har forverret konflikter i Syria, Mali, Jemen, Sør-Sudan og Etiopia.

– Klimakrisen nærmer seg ikke. Den er allerede her, understreket Blinken.

Les også: Australias skroting av en lukrativ avtale om kjøp av ubåter fra Frankrike har ført til en diplomatisk krise mellom Paris og allierte i Canberra og Washington.

Powered by Labrador CMS