Nyheter

FORDØMMER: Norge fordømmer Russlands planer om annektering av ukrainske områder, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

UD: Norge fordømmer Russlands planer om annektering av ukrainske områder

Norge fordømmer Russlands planer om å innlemme fire ukrainske regioner som en del av Russland, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Annekteringen skal være basert på Russlands gjennomføring av såkalte «folkeavstemninger» i regionene Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja, i strid med folkeretten. Disse «folkeavstemningene» er gjennomført under militær okkupasjon, sier Huitfeldt til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Norge støtter Ukrainas suverenitet, landets rett til å bestemme innenfor egne grenser og til å forsvare seg mot Russlands militære angrep. En russisk beslutning om å innlemme disse områdene i Russland endrer ikke på dette. Vi vil fortsette den politiske, økonomiske og militære støtten til Ukraina, sier hun.

Les også: Forsvaret trapper opp tilstedeværelsen på sokkelen

Russland planlegger å annektere fire russisk-okkuperte områder i Ukraina under en seremoni i Moskva klokka 14 fredag norsk tid.

Her vil president Vladimir Putin være til stede, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov.

Det dreier seg om Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Donetsk og Luhansk har vært inntatt av separatister med støtte fra Russland siden 2014, og anerkjennes av Russland som selvstendige folkerepublikker.

Innspill til forsvarskommisjonen: Dyrtid for Forsvaret

Denne anerkjennelsen deles ikke av resten av verden. De russiskokkuperte delene av de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizjzja vil også bli innlemmet.

Powered by Labrador CMS