Nyheter

STYRKEBIDRAG: Utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Odd-Roger Enoksen (til venstre) møter pressen i vandrehallen i Stortinget. De gir kommentarer i forkant av forsvarsministermøtet i Nato.

Norge forsterker styrkebidraget i Litauen

Norge forsterker styrkebidraget i Litauen med 50–60 soldater, opplyser forsvarsminister Odd-Roger Enoksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Enheten vil reise til Litauen raskt, og sendes for en tidsperiode for tre måneder. Det er mulighet for forlengelse, opplyser Enoksen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Vi ønsker å bidra til styrket alliert tilstedeværelse i Baltikum for å vise solidaritet med våre allierte. For vår del gjøres dette best ved å forsterke det styrkebidraget vi allerede har i Litauen, sier Enoksen.

Les også: Canada sender våpen og penger til Ukraina

Beredskap

Denne styrken er en del av en tyskledet styrke i Litauen, et oppdrag som har gått over lang tid, opplyste han.

Det er ingen grunn til å tro at Russland planlegger en invasjon av Nato-land, sa Enoksen.

— Vi følger situasjonen fra dag til dag. Dette er en beredskap både for å vise solidaritet og for å bidra på den måten som den østlige flanken i Nato har bedt om bistand på, for å beskytte seg i en eventuell kritisk situasjon.

– Vil agere med våre allierte

Bakteppet er den spente sikkerhetssituasjonen i og rundt Ukraina.

— Vi står i en svært krevende sikkerhetssituasjon i Europa. Den massive russiske oppbyggingen rundt Ukraina, og kravene til USA og Europa, har endret sikkerhetssituasjonen i Europa. Dette påvirker også Norge, og vi følger situasjonen nøye, sier Enoksen.

— Hvordan vil Norge reagere hvis Russland invaderer Ukraina?

— En eventuell invasjon av Ukraina vil medføre store økonomiske og politiske konsekvenser. I en slik situasjon vil vi agere sammen med våre allierte slik at det vil ha betydelige kostnader for Russland å foreta en slik handling, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS