Nyheter

KRIGSHELT: Monrad Sørvik Sæland fikk besøke bestefar Monrad August Mosberg på 104-års dagen. Han er dekorert med flere medaljer for sin tjeneste under andre verdenskrig.

Fikk perm for å feire sin 104 år gamle krigshelt-bestefar

– Det var jævlig realt og pent gjort, sier 104-åringen til at Forsvaret lot barnebarnet få permisjon for å feire ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ettermiddag dro menig Monrad Sørvik Sæland fra Bardufoss. Til daglig tjenestegjør han som militærpoliti i Nord-Norge, men fredag den 11. februar måtte han befinne seg et annet sted.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I Tvedestrand i Sør-Norge ventet nemlig Monrad August Mosberg, bestefar og krigshelt fra andre verdenskrig.

Mosberg har overlevd første verdenskrig, spanskesyken og har en dødsattest med sitt navn på fra tjenesten under andre verdenskrig. Men tross alle odds: på fredag feiret veteranen 104 år. Han er spesielt glad at sønnesønnen kunne ta turen.

– Det var jævlig realt og pent gjort, sier 104-åringen til at Forsvaret lot barnebarnet få permisjon for å feire ham.

Hørselen har blitt dårlig med årene, så Mosbergs sønn, Are Sæland, forteller på telefon hva faren sier.

Dødsattest og marskalk-besøk

Mosbergs liv har i stor grad vært Forsvaret. Alt startet tilbake i 1938. Da ble han godtatt på befalsutdanning i Marinen, i Horten. Der ble han uteksaminert rett ved krigens utbrudd.

– Mor dere vel mine kadetter, for det kan bli lenge til neste gang, husker Mosberg at kommandør Tandberg Hansen sa til dem.

Det skulle vise seg å stemme. Ved krigens utbrudd rømte han til Sverige og endte opp til slutt opp i Skottland, hvor han gikk på kommandoskole og ble kommandosoldat. Han ble senere forfremmet og søkte seg til skipet «Svenner».

Under D-dagen var han offiser på «Svenner». Situasjonen for de ombord ble veldig dramatisk. Skipet ble torpedert, og sank kort tid etterpå. Han har fortsatt dødsattesten med sitt navn på, som ble skrevet etter hendelsen.

Mange unge mennesker på skipet led tragiske skjebner den dagen. Men Mosberg og mange andre klarte å komme seg ut av båten, og etter en halv time i den engelske kanal, ble han plukket opp av et annet fartøy.

D-DAGEN: Monrad Mosberg i Normandie i 2014, hvor han hadde kjempet for de allierte under D-dagen, 70 år tidligere.

Les om når Mosberg var tilbake i Normandie. Tunge steg i Normandie

Han fortsatte å tjenestegjøre i Forsvaret til han gikk av med pensjon. Mosberg har mottatt flere utmerkelser for sin tjeneste. Han har blant annet blitt hedret av Sovjetunionens marskalk Georgij Zjukov i Moskva.

– Sterke historier

Menig Sæland er glad for å kunne ta turen for å markere sin bestefar. 104-åringen beskrives som en person med godt humør – og en som alltid har en replikk på lager. Samtidig har han mye å lære bort.

– Bestefar har fortalt mange spennende historier, blant annet fra andre verdenskrig. Jeg setter stor pris på at Forsvaret legger til rette for dette, sier vernepliktige Sæland.

Sønnesønnen forteller at han kan se at opplevelsene sitter i kroppen, til tross for den alderen han nå er i.

– Jeg merker at han husker mange sterke øyeblikk fra krigen, sier han.

For krigshelt-bestefar Mosberg er det spesielt stas at Sæland kommer i uniform.

– Men det hadde ikke gjort noe om han hadde vært i Marinen, sier far Are Sæland lystbetont.

Les mer: Slik harselerer internett med Forsvarets nye kamuflasjemønster

Powered by Labrador CMS