Nyheter

ELDST: Veteran Ivar Kristoffersen har satte nok en rekord i vindtunnel.

102 år gammel veteran satte verdensrekord

Ivar Kristoffersen er veteran fra andre verdenskrig og i slutten av juni satte han verdensrekord i vindtunnelen på Voss.

Publisert Sist oppdatert

Det var TV 2 som først omtalte saken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Datteren til Ivar, Lise Kristoffersen, kan bekrefte at faren satte verdensrekorden den 28. juni, for eldste person i en vindtunnel med sine 102 år og 171 dager. Selv om han ikke har mottatt det synlige beviset fra Guinness World Records ennå.

En vindtunnel er et forskningsverktøy, som brukes til å se på blant annet luftstrømmer. Men det kan også brukes som en aktivitet for å gi en deltager følelsen av å hoppe i fallskjerm.

– Det var veldig spennende. Det var verdensrekorden vi hadde håpet på, og så gikk det kjempebra!

– Jeg klarte det, men jaggu var det så vidt, sa Ivar like etter at rekorden ble satt.

Gjennom våren 1945 var Ivar en av de unge soldatene som lå i trening i Matrefjellene i Masfjorden. Soldatene som, for det meste var fra bergensområdet, var noen av de siste som var i kamp med tyskerne. Og den 8. mai satt han alene oppe i fjellet og ventet på en radiomelding fra England. Det var ikke før dagen etter han kom ned til Urdal og fikk vite om frigjøringen.

– Hvordan var det å få den beskjeden?

– Det var både òg. Det lå seks lik av våre folk strødd rundt omkring. Jeg mener å huske at jeg følte meg heldig som fremdeles var der. Det kom en reaksjon. En følelse av at det ikke var noe mer, vi var ferdige. Det var noe som løsnet i oss da vi fikk vite at det var over, sa Ivar til NRK i 2020.

NORGESREKORD: Ivar har vært på VossVind hele tre ganger før, også forrige gang satte han en rekord.

Sist gang Ivar fløy i vindtunnelen på Voss var i 2021. Da satte han norgesrekorden for eldste person i en vindtunnel. Og selv med lårhalsbrudd og problemer med en arm i mellomtiden, stoppet ikke det veteranen fra å sette en verdensrekord to år senere.

Dette er heller ikke første gang veteranen har begitt seg ut i fritt fall. Da Ivar var 99 år kastet han seg ut i luften fra 4000 meters høyde.

Veteranen har drevet med fallskjermhopp siden 1971, da han ble en del av Bergen fallskjermklubbs første elevkull. Og da klubben hadde 50-års-jubileum, bød sjansen seg for et nytt tandemhopp.

Powered by Labrador CMS