Nyheter

HEDRET: Gail Halvorsen, kjent som «Rosinbomberen», fotografert i 2016.

«Rosinbomberen» under luftbrua minnes i Berlin

Norskamerikanske Gail Halvorsen ble kjent for å slippe godteri til barn i Berlin etter andre verdenskrig. Han døde nylig og hedres med kondolanseprotokoll.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flygeren døde 16. februar og ble 101 år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fram til 2. mars vil folk få mulighet til å skrive i kondolanseprotokollen som er lagt ut i rådhuset i den tyske hovedstaden.

Halvorsen var en del av luftbrua under berlinblokaden, som varte fra juni 1948 til mai 1949. Vestmaktene sendte inn forsyninger til Vest-Berlin med fly til Tempelhof-flyplassen da alle andre innfartsveier var blokkert av Sovjetunionen.

Les også: Soldatnytt hentes tilbake til TVO

Det var Halvorsens forslag å også fly inn godteri til barna, og han ble et symbol på nødhjelpsinnsatsen. Han ble kjent som «Rosinbomberen» og skal ha sluppet rundt 23 tonn godteri, der hver pakke var utstyrt med en liten fallskjerm. Et annet kallenavn han fikk, var «Onkel Wackelflügel», som spilte på at Halvorsen «vrikket» med vingene slik at barna skulle gjenkjenne flyet hans.

Halvorsen opprettholdt et nær forhold til Berlin i mange år etterpå, og en baseballbane på den nå nedlagte flyplassen er oppkalt etter ham.

Les også: Militærpsykologiens plass i Forsvaret

Både borgermester Franziska Giffey og Dennis Buchner, president i Berlins delstatsforsamling, har skrevet i kondolanseprotokollen.

Powered by Labrador CMS