Minneord

SABOTØR: Signe «Grete» Raassum ble 97 år gammel.

Minneord om Signe Raassum

Signe «Grete» Raassum sovnet stille inn på Solbakken sykehjem i Bærum den 8. juni, 97 år gammel. Dermed er en av de aller siste av «Osvald-gruppas» medlemmer borte.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Signe Raassum (døpt Johansen) ble født 18. desember 1924 i Lunner kommune og var søster av Jul «Ludvik» Johansen, en annen i Asbjørn Sundes sabotasjeapparat.

Signe jobbet som syerske under krigen, men da fabrikken begynte å produsere for tyskerne, sa hun opp.

Etter at Osvald-organisasjonen etablerte seg på Lunner i 1943, ble Signe en del av forsyningsapparatet. Våren 1944 flyttet «Grete» og sabotasjegruppa til Sollia turisthotel i Søndre Land, «Osvald-gruppas» nye forlegning.

På Sollia fikk hun opplæring i illegalt arbeid. Hun deltok også da Sollia i slutten av mai ble angrepet av tyske tropper. Etter en dramatisk kamp, som Sunde ledet personlig, klarte de å skyte seg ut av bygningen uten tap av egne styrker.

Høsten 1944 gikk Signe og andre av Osvald-organisasjonens sabotører i dekning i Heggedal. Herfra dro hun til Sverige og fikk jobb på en fabrikk i Linköping.

Etter krigen flyttet hun til Sagene og begynte som syerske igjen.

Det er ikke mange forunt å få så mye fortjent heder og omtale på slutten av et langt liv som Signe.

I tillegg til å være en av de sentrale tidsvitnene i i Brennpunktprogrammet «Sabotører i mørke» i 2010, fikk hun i 2013, som en av flere, et klasserom oppkalt etter seg på en ungdomsskole på Hasle i Oslo. Skolen ble reist på tomta til tranformatorabrikken A/S Per Kure som «Osvald-gruppa» sendte i lufta en maidag i 1944.

Men det stoppet ikke der.

Høsten 2013 ble hun sammen med syv andre veteraner fra «Osvald-gruppa» hedret av regjeringen ved daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen:

«I dag beklager vi at mange av dere ble mistenkeliggjort og underkjent. Dere som var medlemmer av den gruppen som utførte flest – og de mest virkningsfulle – sabotasjeaksjoner i Norge under krigen, dere fikk ingenting. Dere som er betegnet som pionerene de andre i motstandskampen sto på skuldrene av, dere fikk ingen ære».

Æret ble Signe Raasum igjen da en minnestein ble reist på Sollia gård i 2014, 70 år etter kampen og flukten fra Sollia.

Signes gode husk og fortellinger er viktige bidrag til at vi har fått et bedre og riktigere bilde av krigshistoria.

Hun hadde et nært forhold til «Knut» (Asbjørn Sunde), hans kone Astrid, og sønnen Rolf så lenge disse levde.

Nå har hun selv gått ut av historien, men navnet og innsatsen hennes vil bli husket lenge.

Bisettelsen er mandag 20. juni kl 14.30 i Haslum store kapell i Bærum

Alf Skjeseth

Lars Borgersrud

Stein Buan

Morten Conradi

Powered by Labrador CMS