Nyheter

SAMARBEID: Norge er invitert inn i militært romfartssamarbeid med USA og Storbritannia og Japan. Her er Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) på Bødo flystasjon i forbindelse med siste testtur av F-16.

Andøya Space blir sentrum i nytt samarbeid med stormaktene

Andøya skal være sentrum i et nytt militært samarbeid mellom Norge og land som USA, Storbritannia og Japan, knyttet til satellittoppskyting.

Publisert

Anlegget Andøya Space skal bidra til at Forsvaret får satellittene de trenger til kommunikasjon og navigasjon, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Samarbeidet kalles Combined Space Operations (CSpO). I tillegg til Norge og stormaktene USA, Storbritannia og Japan inkluderer det også ledere fra land som Australia, Canada, Frankrike og Tyskland.

– Norge er nå invitert inn i et militært romfartssamarbeid med de store rom-landene som USA, Storbritannia og Japan. Det er en stor anerkjennelse. Og juvelen i kronen er Andøya Space, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG.

Han er i München i forbindelse med den store sikkerhetskonferansen som arrangeres der, og benyttet anledningen til å besøke anlegget til tyske ISAR. Disse bygger oppskytingsrampen på Andøya Space. Om et par uker forlater testraketten Tyskland på vei nordover.

Alle militærmakter ser nå på verdensrommet som en mulig ny front for krigføring og sikkerhetspolitisk overtak. I en pressemelding skriver Forsvarsdepartementet at målet med partnerskapet er å opprettholde handlefriheten i verdensrommet.

– Antall satellitter øker raskt, og sikkerhetsmarginene blir mindre når satellittene blir flere, skriver departementet.

Powered by Labrador CMS