Analyse
Torsdag 14. oktober tok Odd Roger Enoksen over som forsvarsminister.
Foto: Krister Sørbø, Forsvarets forum
Denne mannen må skaffe penger
Den nye forsvarsministeren har mange løfter å innfri, men det aller vanskeligste for ham blir å vinne budsjettkampene i regjeringen.
Han var den store overraskelsen. Først dagen før regjeringsdannelsen dukket Odd Roger Enoksens navn opp i statsrådsspekulasjonene. Og det på tross av at han er politikerveteranen fremfor noen. Han har ikke bare vært partileder tidligere og statsråd i to perioder. Han var også den som banet veien for det rødgrønne samarbeidet som for snaue 20 år siden var historisk. Frem til 2003 var det umulig for en Senterparti-leder å ta til orde for et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet.
13 år som gründer og næringslivsleder på Andøya bidro til at han ble glemt i politikken, men han har helt sikkert fortsatt levende minner om hvordan budsjettkampene utspiller seg internt i regjeringer. Kanskje husker han også noen triks som kan komme godt med når han skal sikre at forsvarsdepartementet i mange år fremover blir en av budsjettvinnerne i regjeringen.
Ambisiøs opptrappingsplan
Det er nemlig en nødvendighet, dersom han skal lykkes med å innfri alle løftene som er skrevet inn i regjeringens arbeidsprogram – det som er blitt kalt Hurdalsplattformen. Et av dem er at det skal gjennomføres en ambisiøs opptrappingsplan for tallet på ansatte i Forsvarets operative ledd. Et annet dreier seg om styrking av Heimevernet, et tredje er at det skal øves mer. Alt dette kommer i tillegg til at regjeringen skal finansiere alle de investeringsprogrammene som allerede er i gang og i tillegg skaffe Hæren dedikerte helikoptere.
Så er det store spørsmålet om Odd Roger Enoksen vil få drahjelp fra statsministeren når han argumenterer for en reell vekst i forsvarsbevilgningene. Jonas Gahr Støre personlig ser helt sikkert betydning av å ha et fullfinansiert forsvar, men det er ingen i Stortinget som kommer til å presse ham i den retningen. Det foretrukne støttepartiet, SV, er mye mer opptatt av velferdsreformer enn av forsvar – for å si det med et understatement.
Tradisjonelt har Høyre vært en støttespiller for Ap-ledede regjeringer, men akkurat når det gjelder budsjettstøtte, er det utenkelig at Høyre vil kunne støtte regjeringen. Det er nemlig ikke mulig å ha ulike støttepartier for forskjellige deler av budsjettet.
Dersom Enoksen kommer i den situasjonen som mange av hans forgjengere har vært – med for små bevilgninger til å finansiere den eksisterende forsvarsstrukturen, kommer valgene av forsvarskonsept til å bli avgjørende. Det igjen betyr at den mest presserende oppgaven for Enoksen på kort sikt er å få nedsatt en forsvarskommisjon som relativt raskt kan legge grunnlaget for arbeidet med den neste langtidsplanen. I Hurdalsplattformen står det at den kommisjonen skal settes ned før jul.
Ny totalforsvarskommisjon og Andøya-nedlegging
Like raskt kommer det antagelig til å gå med det arbeidet Enoksen skal gjøre sammen med sin partifelle i justisdepartementet, Emilie Enger Mehl. De to skal, sammen med statsministeren, nedsette den varslede totalberedskapskommisjonen. Den skal vurdere hvordan samfunnets totale ressurser kan innrettes for å sikre en tilfredsstillende beredskap. Akkurat i det arbeidet er det mulig at Enoksens erfaring fra både nordnorsk næringsliv og politikk kan være ekstra verdifull.
På samme måte som Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum åpenbart har sett det som en stor fordel at han er fra Andøya. Da Enoksen overtok kontoret torsdag ettermiddag, var det nesten utelukkende spørsmål om hvordan han skulle håndtere Senterpartiets løftebrudd om flybasen på Andøya. Enoksen svarte at han skulle gjøre alt det han kan for at de skal oppstå ny virksomhet på hans hjemsted. Han får med seg en kvart milliard kroner fra regjeringen til omstillingsarbeidet.
I et fireårs-perspektiv blir likevel jobben for å redde Andøya blant de minste for den nye forsvarsministeren.