Nyheter

FLYPLASS: Amerikanske soldater evakuerer folk fra flyplassen i Kabul.
FLYPLASS: Amerikanske soldater evakuerer folk fra flyplassen i Kabul.

Norske spesialsoldater sendt til Kabul

Norge har sendt forsterkninger til Afghanistan. Soldatene skal blant annet hjelpe til med evakuering av nordmenn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Soldater fra Forsvarets spesialstyrke står i kaoset på flyplassen i Kabul, skriver NRK. Sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, Yngve Odlo, bekrefter dette til NRK.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Spesialstyrkene har kompetanse til å bidra under svært krevende forhold på kort varsel. Dette er en slik situasjon. Vi vil ikke gå i detalj om hva oppdraget går ut på, men det handler om å assistere under evakueringen, sier Odlo til NRK.

Ifølge NRK har Norge sendt en styrke på rundt 20 soldater til Kabul de siste dagene.

Kjent i Kabul fra tidligere

– Spesialsoldatene som er på plass i Kabul og støtter Utenriksdepartementet (UD) i den jobben som gjøres inne på flyplassen. De sørger blant annet for å hente personell fra porten og inn til området hvor UD og mannskap fra politiet jobber med å bekrefte identiteten på personellet som transporteres videre til Tblisi.

Det forteller pressevakt Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets forum. Han omtaler det som et viktig og krevende oppdrag.

– Spesialstyrkene er der i egenskap av å være fleksible, dyktige soldater som kunne bidra raskt når behovet oppsto under svært krevende forhold. Styrkene er også godt kjent i Kabul etter tidligere oppdrag, sier han.

– Hvordan ser dere på sikkerhetssituasjonen ved flyplassen i Kabul?

– Inne på flyplassen har vi god kontroll. Der er det sikkert å være per nå. På utsiden er det fortsatt svært krevende forhold med et stort antall personell som ønsker å komme inn på området.

KABUL: En afghansk kvinne med barn blir evakuert fra flyplassen i Kabul.
KABUL: En afghansk kvinne med barn blir evakuert fra flyplassen i Kabul.
FLAGG: Flere andre land har sendt soldater for å bistå i evakueringeringen. Her er en soldat som holder opp et dansk flagg.
FLAGG: Flere andre land har sendt soldater for å bistå i evakueringeringen. Her er en soldat som holder opp et dansk flagg.

Klare til å forsterke ved behov

– Når situasjonen er såpass krevende og dynamisk er vi forberedt på å sende forsterkninger dersom det skulle bli behov for det. Det gjelder både flyressurser og personell, sier Stordal.

Analyse: Etter 20 år i Afghanistan burde ikke kollapsen slått ned som en bombe

Det ble nylig kjent at Forsvaret sender soldater fra Telemark Bataljon til Tblisi for å bistå med arbeid med evakuering i Afghanistan.

Powered by Labrador CMS