Nyheter

MOSKVA: Nima Shahinian i romdrakt foran en romskipsimulator i Star City.

Afghanistan-veteran kan bli første nordmann i verdensrommet

Norske Nima Shahinian (39) har ti års erfaring fra Forsvaret og har flere perioder i internasjonale operasjoner. Nå kan han bli den aller første nordmannen i verdensrommet.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nima Shahinian (39) er industridesigner og Afghanistan-veteran. Denne uken startet han på den praktiske delen av austronauttreningen, som kan gjøre han til den første nordmannen i verdensrommet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Dette er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse. For en time siden krabbet jeg for første gang ut av en russisk Orlan romdrakt. En fantastisk følelse, sier Nima Shahinian til VG, som omtalte saken først.

Les også: Faren for terror fra verdensrommet kan være nærmere enn vi tror, frykter sjefen for det britiske romdirektoratet.

Treningen gjennomføres i regi av den russiske føderale romorganisasjonen Roskosmos sin utdanningsavdeling, Gagarin Cosmonaut Training Centre (GCTC). Dersom han består utdanningen, vil Shahinian sendes ut i verdensrommet til den internasjonale romstasjonen ISS høsten 2023.

Shahinians har, ifølge hans egen LinkedIn-side, ti års erfaring fra Sjøforsvaret, med flere deployeringer til Afghanistan.

Veteranens reise til verdensrommet skal gjøres om til en TV-serie, produsert av Fremantle. NRK har sikret seg rettighetene.

Powered by Labrador CMS