Nyheter

SVIKTET: Afghansk soldat trent opp av norske spesialstyrker føler seg sviktet etter spesialstyrkene trakk seg ut av landet. Bildet viser et lokalt marked i Kabul, Afghanistan.
SVIKTET: Afghansk soldat trent opp av norske spesialstyrker føler seg sviktet etter spesialstyrkene trakk seg ut av landet. Bildet viser et lokalt marked i Kabul, Afghanistan.

Ble trent av norske spesialsoldater: Nå føler CRU-222-soldat seg sviktet

Soldaten som lever i skjul fra Taliban mener han bør bli gitt en sjanse til å komme til Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske forsvarets spesialstyrker har siden 2007 hatt hovedansvaret for å trene det afghanske spesialpolitiet CRU-222 (Crisis Response Unit). Nå føler en av soldatene som står igjen i Afghanistan seg sviktet og forlatt, og mener Norge har brutt løfter, ifølge VG.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Avisen har møtt soldaten i Afghanistan og skriver at vedkommende har kriget side om side mot Taliban sammen med norske soldater i 13 år. I sommer trakk store deler av Nato-styrkene i landet seg ut. 15. august tok Taliban makten i Afghanistan.

Den tidligere soldaten forteller at han lever i skjul og i frykt for Taliban.

– Jeg ble sjokkert over at de bare dro, for de hadde lovet oss gang på gang at de ikke skulle forlate oss. De holdt ikke løftet sitt, sier han til VG.

Han sier at han har forsøkt å kontakte norske myndigheter, men ikke lykkes.

– De burde gi meg sjansen til å komme til Norge. Her lever vi i risiko. Vi bør prioriteres siden vi har kjempet sammen med dem.

Les også: 400 lokalt ansatte afghanere jobbet for Forsvaret

Forsvarsminister Frank Bakke-Jenssen skriver til VG at det var forventet at afghanske myndigheter ville beholde kontrollen lenger, og at CRU-styrken ville fungere som Kabuls sikkerhetsstyrke.

Han skriver at Norge arbeidet med å evakuere folk med et beskyttelsesbehov i ukene rundt maktovertakelsen.

«Samtidig var vi tydelige på at vi ikke kom til å klare å evakuere alle med en form for tilknytning til Norge. Akkurat nå pågår det ingen evakuering ut av Afghanistan i regi av norske myndigheter. Vi skjønner at situasjonen er krevende for de som ble igjen, og som ønsket seg ut.» skriver forsvarsministeren.

Les også: Afghansk tolk: Sikkerhet var ikke årsak til asylavslag for renholdere

Powered by Labrador CMS