Nyheter

KABUL: Afghanske spesialsoldater under en oppstilling i juli 2021, kort tid før Taliban tok over makten. Flere spesialsoldater ble i ettertid evakuert til vestlige land.

Storbritannia vurderer å opprette avdeling bestående av afghanske spesialsoldater

Storbritannia bidro til å evakuere afghanske spesialsoldater fra Kabul – nå kan flere få muligheten til å fortsette karrieren i britisk uniform.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av august tok Taliban over kontroll i den afghanske hovedstaden Kabul. Samtidig satte det britiske forsvaret i gang en storstilt aksjon for å evakuere egne statsborgere, samt afghanere som har hjulpet de britiske styrker i landet. Blant disse var det tolker og et større antall afghanske spesialsoldater.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I ettertid har det britiske forsvaret vurdert muligheten for å opprette en egen avdeling bestående av afghanske personell, skriver nettstedet Business Insider.

Det britiske forsvaret har en lang tradisjon med å integrere soldater fra andre land.

I 200 år har såkalte «Gurkha-soldater» fra Nepal deltatt i konflikter under britisk kommando. Bare i de to verdenskrigene deltok 200.000 Gurkha-soldater fra Nepal, hvorav 43.000 døde.

I dag tjenestegjør 3500 fortsatt i det britiske forsvaret.

GURKHA: En Gurkha-soldat i britisk tjeneste i Kabul 2022.

Denne modellen trekkes av enkelte fram som en mulig måte å integrere afghanske spesialsoldater inn i de britiske styrkene. Dette vil være mulig på kort sikt, men andre påpeker utfordringene med nyrekruttering til en slik afghansk-avdeling.

Det er likevel mulig at spesialstyrke-miljøene i Storbritannia benytter muligheten til å inkludere enkelte afghanske spesialsoldater inn i sine avdelinger. Den pensjonerte britiske generalen, Richard Barrrons, beskriver afghanske spesialstyrker som «veldig gode utifra internasjonale standarder».

Flere afghanske kadetter ved den britiske hærens krigsskole Sandhurst, har allerede fått tillatelse til å bli innrullert i det britiske forsvaret, skriver The Defence Post.

Les mer: CRU-soldater flyktet fra Kabul – starter et nytt liv i Norge

Powered by Labrador CMS