Nyheter

BAGRAM: En amerikansk soldat på patrulje utenfor Bagram, nord for Kabul i Afghanistan i 2009.
BAGRAM: En amerikansk soldat på patrulje utenfor Bagram, nord for Kabul i Afghanistan i 2009.

Taliban advarer USA og Storbritannia om å bli værende i Afghanistan

– Forsvaret gjør kontinuerlige vurderinger av sikkerheten for norske styrker, sier talsperson Frank Sølvsberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Taliban sier at alle soldater som blir igjen i Afghanistan etter Natos frist for uttrekking 11. september, blir sett på som okkupanter. Advarslene kom som etterfølger av at Storbritannia og USA skal ha planlagt å beholde tropper i landet, skriver Arab News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: NVIO: – Et moralsk ansvar å vurdere sakene til afghanske ansatte på nytt

– Resultatet av dette vil være veldig dårlig. Det islamske emiratet som representerer nasjonen og folket i Afghanistan vil ikke tillate USA eller noe annet fremmed land å fortsatt ha soldater i Afghanistan. Vi vil håndtere dem som okkupanter, sier Zabihullah Mujahid, talsmann for Taliban, i t intervju med Arab News.

1000 soldater

BBC melder at så mange som 1000 amerikanske soldater kan bli igjen i Afghanistan etter 11. september, datoen USA selv har satt som deadline for uttrekning av Afghanistan. USA ønsker å beskytte diplomater og sikre Kabuls internasjonale flyplass. Storbritannia vil fortsette å trene afghanske styrker.

Les også: Tidligere forsvarssjefer: Dette bør Norge gjøre for afghanerne som jobbet for Forsvaret

– De burde vite at vi er snakker seriøst, og vi ønsker ikke å ha dårlige forhold til disse landene, men de skal ikke bruke påskudd ved å bryte forpliktelsen, sa Mujahid i intervjuet.

– Følger utviklingen

Nesten alle norske styrker forlot Afghanistan lørdag 26. juni, men en liten kontingent er igjen på feltsykehuset i Kabul. Norge ønsker å bidra med personell til feltsykehuset, også etter fristen for uttrekking 11. september.

At Taliban varsler at utenlandske styrker vil bli sett på som okkupanter, har ikke fått Norge til å endre planene.

Les også: Så mange norske soldater er såret i Afghanistan

– Forsvaret følger alle sider ved utviklingen av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan tett, og gjør kontinuerlige vurderinger av sikkerheten for norske styrker, sier talsperson for Forsvaret, oberst Frank Sølvsberg.

Som følge av Natos uttrekking, har Taliban klart å ta kontroll over store deler av landet, særlig i nordøstlige områdene av Afghanistan. Flere hundre regjeringssoldater skal ha overgitt seg til Taliban de siste månedene, og tusenvis skal ha flyktet til naboland som Tadsjikistan.

Powered by Labrador CMS