Nyheter

FELTSYKEHUS: Dette bildet la Utenriksdepartementet ut på sin Facebook-side lørdag 28. august. Personellet ved feltsykehuset har blant annet behandlet skadde etter en terroraksjon mot Kabul flyplass fredag.

Det norske feltsykehus-bidraget har forlatt Kabul

TBILISI (Forsvarets forum): Alt norsk personellet er ute av Afghanistan.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser Forsvarsdepartementet, som skriver at det siste flyet med norsk personell fra feltsykehuset tok av fra Kabul kl 04.34 norsk tid, og er på vei til Tblisi.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

- Nå har vi avsluttet det norske militære bidraget i Afghanistan. Etter tjue års innsats kommer den siste soldaten nå hjem. Jeg har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned gjennom alle disse årene, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i pressemeldingen.

Han fortsetter:

– De siste dagene i Kabul har vært svært krevende for det norske personellet. I en kaotisk situasjon har de gjort alt de kan for å støtte evakuering, redde liv og hjelpe skadde. Jeg er imponert og vil takke alle for innsatsen de har lagt ned, sier han.

Omtrent 40 personer fra Forsvaret tjenestegjorde på feltsykehuset i august i år, ifølge Forsvaret. Dette inkluderer leger, sykepleiere, ledelse og logistikkpersonell.

I tillegg har Forsvaret sendt en styrke på rundt 20 spesialsoldater. De har blant annet jobbet med å hente personell fra sykehuset og inn til området hvor UD og mannskap fra politiet jobber med å bekrefte identiteten på personellet som ble transportert ut av Kabul de siste dagene.

Les også: Sylfersk på utenlandsoppdrag

Regjeringen varslet i juni at den tok sikte på at Norge skulle drifte feltsykehuset ut i første kvartalet 2022. Etter Talibans maktovertakelse ble det imidlertid klart at det norske feltsykehuset skulle ut sammen med amerikanske styrker innen den avtalte fristen 31. august.

Les også: Zakera (14): – Jeg trodde jeg skulle dø

– Det norske personellet gjør en formidabel innsats. Det jobbes intenst, døgnet rundt. De vil fortsette å gjøre sitt ytterste i tiden frem til også de blir nødt til å trekke ut. Vi vil gjøre det vi kan for å få alt vårt personell trygt hjem, og ta godt vare på dem etter at de er kommet hjem til Norge, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i et uttalelse på Facebook lørdag.

Powered by Labrador CMS