Nyheter

VETERANER: Forsvarets spesialkommando i Afghanistan under Operation Enduring Freedom.

Regjeringen vil bruke 5,6 millioner på veteranforskning

I forslaget til revidert forsvarsbudsjett er midler til forskning både på veteraner fra Afghanistan og såkalte gamle veteraner øremerket.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forslaget til revidert forsvarsbudsjett som ble lagt frem i torsdag, trekkes frem fire ulike forskningsprosjekter på veteranfeltet etter Norges bidrag i Afghanistan, ifølge pressemelding og foreløpig budsjettdokument. Til sammen skal denne forskningen tilføres 5,6 millioner kroner. Midlene skal hentes fra Forsvarsdepartements post 73 (forskning og utvikling) til Forsvarets driftsbudsjett.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Regjeringen foreslår 3,5 milliarder kroner ekstra for å styrke Forsvaret og sivil beredskap i år

Forskningsprosjektene som nevnes i forslaget til revidert nasjonalbudsjett er:

  • Digitalisering av helsedata gamle veteraner - videreføring av pilotprosjekt.
  • Skader i forbindelse med Afghanistanbidraget.
  • Oppfølging av Afghanistanundersøkelsen - gjesteforskeropphold USA.
  • «Den tapte krigen. Meningsdannelse i opinionen og blant veteraner etter uttrekning fra Afghanistan».

Fungerende sjef for Forsvarets sanitet (FSAN), brigader Petter Iversen, skriver i en melding til Forsvarets forum at oppfølgingen av veteraner er viktig for Forsvaret og FSAN.

– Gode forutsetninger for veteranforskning og innsamling av relevante data gir oss mulighet til å utøve seleksjon av soldater, håndtering under tjeneste og oppfølging av veteraner på evidensbasert kunnskap. Dette kan gi rettet innsats slik at våre tjenestegjørende menn og kvinner får mere effektiv og riktig støtte. Kunnskap krever relevant forskning.

Iversen skriver videre at prioriteringen av midler i forhold til andre områder er opp til politisk nivå å beslutte.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om den store Afghanistan-undersøkelsen og at hver tiende veteran fra dette oppdraget har psykiske helseplager. I tillegg pågår forskning på veteranfamilier og spørreundersøkelsen til enda en studie på veteraner, om samliv, ble sendt ut før påske.

Powered by Labrador CMS