Nyheter

ÅPEN DAG: På Frigjørings- og veterandagen 8. mai 2023 kunne besøkende på Akershus festning slå av en prat med kvinner og menn fra Heimevernet.

HV-soldat: – Det er spesielle tider og vi er blitt en viktig del av dette

Soldat André Halseide representerte Heimevernet (HV) på Frigjørings- og veterandagen 8. mai.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vårvær og strålende sol preget festningsplassen i Oslo på den store dagen. På den historisk viktige plassen var både veteranorganisasjoner og enheter fra Forsvaret tilstede.

– For meg handler denne dagen om å vise frem HV-02. Det er spesielle tider og vi er blitt en viktig del av dette, sier menig André Halseide i innsatsstyrke Derby (HV-02) til Forsvarets forum.

– Det er HV som har ansvar for å trene opp ukrainske soldater på Værnes. Dette er sivile som er dratt inn, og derfor er det viktig at vi stiller opp her, sier Halseide.

Derby holder til på Lutvann leir i Oslo. Halseide sier at opplæring av ukrainske soldater og ellers å drive rekruttering er to av oppgavene HV har fokus på fremover i år.

Per Christian «Pekka» Jacobsen fra Veteran Møter Veteran var også på plass i velkjent stil. Det var god stemning blant både gamle veteraner og unge soldater, på tross av kø ved grillen.

Jacobsen hadde også fått hjelp ved av noen frivillige til å gjøre i stand.

– Hva betyr denne dagen for deg?

– Det er en dag med tanker og refleksjoner, det å komme ned hit og møte gamle kjente og treffe nye folk. Og snakke med de vernepliktige og fortelle litt om hva dette er for noe, sier Jacobsen til Forsvarets forum.

FIKK BURGER: Gardister og veteraner møtte opp hos Veteran møter veteran sin stand på festningsplassen.

– Vi må sørge for at også de som ikke er invitert på alle de offisielle lunsjene også får litt mat og drikke. Ivaretagelsen er viktig, sier han.

– Hva blir det viktigste for deg å jobbe med i år?

– Vi prøver å få til enda mer for familiene og barna. Vi skal sette sommerprogram og så blir det å kjøre på og se om vi klarer å slå fjorårets tall med litt over 3000 personer på aktiviteter, rekker Jacobsen såvidt å si før en veteran med blå beret kommer bort for å hilse.

Selv har Jacobsen tjeneste i Bosnia bak seg. Han har siden starten i 2013 vært primus motor for Veteran møter veteran, og i 2015 ble han tildelt Forsvarets veteranpris.

KRONPRINSEN: Etter overflygning av to F-35, Hercules transportfly og Bell-helikoptre, la kronprins Haakon ned en blomsterkrans med norske farger ved Nasjonalmonumentet.
KRANSNEDLEGGELSE: Leder av Utenriks- og forsvarskomiteen Ine Eriksen Søreide legger ned krans ved Nasjonalt veteranmonument.
TAKKET: Statsminister Jonas Gahr Støre rettet i sin tale en stor takk til norske veteraner, og trakk frem «100.000 nordmenns engasjement for fred og stabilitet i konfliktområder i utlandet.» Han sa videre: «Det nasjonale og internasjonale er alltid sammenvevet selv om de geografiske avstandene er lange.»
Powered by Labrador CMS