Nyheter:

8. juni 1940 trakk de allierte seg ut av Narvikfjellene.

Verner 27 kvadratkilometer med krigshistorie

På dagen 80 år etter at de allierte trakk seg ut av Narvikfjellene, verner riksantikvaren det største landområdet som noen gang er gjort i Norge.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er krigshistorisk landskap i Narvikfjellene i Ofoten som nå fredes, skriver NRK. Området dekker 27 kvadratkilometer.

Flere av de sentrale kampene i Norge under andre verdenskrig foregikk her.

Verning av området freder med dette kulturminner fra de siste kampene mellom norske og tyske styrker i mai og juni 1940.

7000 gjenstander

– Kulturminner etter andre verdenskrig er veldig viktig å ta vare på. Det er ikke så mange tidsvitner igjen. Da er det ekstra viktig at vi tar vare på de fysiske sporene, forklarer riksantikvar Hanna Geiran til NRK.

Ifølge Geiran skal det være mer enn 7000 gjenstander fra kampene i området.

– Det er rester etter sko, ski, hermetikkbokser, patronhylser. Det er svært mange gjenstander som beskriver hvordan disse dagene var for soldatene, sier hun til NRK.

Første allierte seier

28. mai 2020 var det 80 år siden gjenerobringen av Narvik under andre verdenskrig.

Slaget om Narvik var den første allierte seieren under andre verdenskrig. For første gang kjempet britiske, franske, polske og norske styrker sammen.

I 2015 laget historiker Knut Werner-Hagen og fotojournalist Christian Nørstebø denne video-bloggen om kampene i Narvik for Forsvarets forum – i fire episoder. Den fjerde episoden handler om de siste kampene i fjellene i Narvik. Den kan du se her:

Powered by Labrador CMS